Om  
Ingrid Eiken Holmgren

Tidigare gd ska få fram mer mark till bostäder

Ingrid Eiken, fram till nyligen generaldirektör för Statens fastighetsverk, blir regeringens nya samordnare. Hon ska se över hur det kan byggas fler bostäder genom avyttring av statlig mark.

Ingrid Eiken var generaldirektör för Statens fastighetsverk till och med februari i år. 
Ingrid Eiken var generaldirektör för Statens fastighetsverk till och med februari i år. Foto: Melker Dahlstrand/Statens fastighetsverk
Tim Gashi

Bristen på mark ses som ett avgörande hinder för att få till fler bostäder. Därför har regeringen nu tillsatt Ingrid Eiken som samordnare med uppdrag att se över om statens mark kan avyttras för att i stället användas till nya bostäder.

– Sverige ska ha en långsiktig och hållbar bostadspolitik för alla. Fler ska kunna förverkliga sina boendedrömmar och människor ska kunna flytta dit arbeten finns. Därför behöver det, över hela landet, byggas fler bostäder som möter människors behov och efterfrågan, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i ett pressmeddelande.

Den 30 september 2024 ska Ingrid Eiken lämna en skriftlig delredovisning av uppdraget till regeringen, och senast den 20 september 2025 ska slutredovisningen vara inne.

Innan dess ska Eiken ha undersökt möjligheten till avyttring av statens mark runt om i landet och ha stämt av med kommunerna kring behovet av marken för nya bostäder.

Läs också

Nämnda personer

Ingrid Eiken Holmgren

Tidigare generaldirektör Statens fastighetsverk
Nationalekonomi (Stockholms universitet)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00