Debatt

Brandskyddsföreningen: Endast kunskap kan släcka elden

Trots att lagstiftning finns för att förebygga och hantera brandsäkerhet så räcker det inte. För att endast följa minimikraven i lagen skapar inte ett robust system. Det skriver Mats Björs, Generalsekreterare, Brandskyddsföreningen. 

”De flesta människor vill göra ett bra jobb men om säkerhetskulturen saknas och avvikelser premieras eftersom de leder till snabba resultat, kan ett ”bra jobb” äventyra hela verksamheten”, skriver debattören.
”De flesta människor vill göra ett bra jobb men om säkerhetskulturen saknas och avvikelser premieras eftersom de leder till snabba resultat, kan ett ”bra jobb” äventyra hela verksamheten”, skriver debattören.Foto: Janerik Henriksson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

För att minska antalet bränder krävs ökad kunskap. Hela 3 673 bränder skedde i företag och verksamheter i Sverige 2022 - varav många hade kunnat undvikas med rätt förebyggande åtgärder och ökad kunskap. För att minska antalet bränder behöver företag höja kompetensen internt och ha en ledning som är engagerad i arbetet med risk och krishantering. Det gynnar både Sveriges beredskap, näringslivet och miljön, skriver representanter från Brandskyddsföreningen med anledning av de pågående Brandskyddsveckorna.

I snitt inträffar 10 bränder om dagen i olika verksamheter i Sverige, totalt 3 673 under 2022. Bränder kan bli ekonomiskt förödande och få långtgående konsekvenser. Förutom direkta kostnader i form av stopp i drift och produktion finns risk för långsiktiga effekter som förlorade marknadsandelar, ett sargat varumärke samt påverkan på människor och miljö.

Systematiskt brandskyddsarbete

Utredningar av bränder visar att en brand många gånger beror på en kedja av händelser, ofta med avvikelser från säkerhetsregler – som var för sig inte är kritiska men då de sker ihop slutar med en brand. De flesta människor vill göra ett bra jobb men om säkerhetskulturen saknas och avvikelser premieras eftersom de leder till snabba resultat, kan ett ”bra jobb” äventyra hela verksamheten.

Ett aktivt och robust brandskyddsarbete bidrar också till Sveriges motståndskraft.
 

Genom ett förebyggande arbete och att konsekvent se över sitt systematiska brandskyddsarbete skapar man bra förutsättningar för en robust och långsiktig verksamhet. Man bör också kontinuerligt öva för krissituationer och på så sätt vara förberedd om det blir en brand. Att skapa en förståelse för verksamhetens brandrisker gör det också lättare att motivera medarbetare att följa och prioritera regler och rutiner.

Ett aktivt och robust brandskyddsarbete bidrar också till Sveriges motståndskraft. Om företag och organisationer i större utsträckning kan minimera sina risker kan viktig produktion fortgå även vid kris och krig. Dessutom kan samhällets resurser optimeras till de som mest behöver det och är beroende av samhällets stöd och hjälp.

Spindeln i nätet 

Eftersom brandskydd är ett relativt smalt, om än viktigt, område är det bra att också ha en brandskyddsansvarig i organisationen som kan fördjupa sig i ämnet. Den brandskyddsansvarige är både kunnig vad gäller brandskydd och känner till företaget väl. Den persone som har fokus på brandsäkerheten, kan upptäcka risker och samordna det systematiska brandskyddsarbetet i organisationen. Den brandskyddsansvariga är också den som har kontakter med räddningstjänsten, försäkringsbolag, konsulter och ledning – han eller hon är kort och gott spindeln i brandskyddsnätet.

Det finns lagstiftning för hur ett företag ska bygga upp sin brandsäkerhet, men att bara följa minimikraven i lagstiftning räcker inte för att skapa ett robust brandskydd. För att långsiktigt undvika avbrott i verksamheten finns ofta ett behov av högre ambitionsnivå och en mer regelbunden överblick på brandsäkerheten – samt proaktiva och medvetna åtgärder från en engagerad företagsledning.

Just nu pågår kampanjen Brandskyddsveckorna, som är ett initiativ av Brandskyddsföreningen, med målet att öka kunskapen om hur bränder kan förebyggas i företag och organisationer. Därför har vi tagit fram åtta grundbultar för brandsäkerhet för att hjälpa företagsledningar att minimera risk och skada när branden väl slår till. Med dessa grundbultar anser vi att du kan skapa ett robust brandskydd i din verksamhet.

  1. Var en engagerad och medveten företagsledning
  2. Utgå från verksamhetens risker
  3. Utse en brandskyddsansvarig
  4. Arbeta med regler och rutiner för riskhantering
  5. Informera och utbilda personalen
  6. Gör systematiska kontroller av brandskyddet
  7. Planera för det oplanerade - hur hanterar ni en kris?
  8. Ha ett bra nätverk och god dialog med relevanta parter

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00