Boverket avfärdar förslag om studentbostäder

I ett förslag från den avgående regeringen ska statliga universitet och högskolor permanent få ökade möjligheter att hyra ut bostäder till forskare och internationella studenter. Ett välkommet förslag enligt skolorna. Men Boverket är kritiska och i väntan på en ny regering riskerar ett tillfälligt godkännande för flera lärosäten att löpa ut. 

KTH och Stockholms universitet är två av de lärosäten som idag omfattas av ett tillfälligt godkännande att hyra ut bostäder till studenter och forskare. Ett nytt förslag om en permanent lösning ligger nu på bordet, men det får kritik från Boverket och det tillfälliga godkännandet löper ut vid årsskiftet. 
KTH och Stockholms universitet är två av de lärosäten som idag omfattas av ett tillfälligt godkännande att hyra ut bostäder till studenter och forskare. Ett nytt förslag om en permanent lösning ligger nu på bordet, men det får kritik från Boverket och det tillfälliga godkännandet löper ut vid årsskiftet. Foto: Jessica Gow / TT/Anders Wiklund / SCANPIX
Louise Carlsson-Örning

I många högskolekommuner är det idag brist på bostäder. Det försvårar för skolor att rekrytera både anställda, forskare och studenter vilket hämmar skolornas internationalisering och rörligheten bland forskare. 

Statliga högskolor och

Altinget logoBo och Bygg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget bo och bygg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00