Varken Sverige eller byggbranschen har råd med ett nytt kompetenstapp, Carlson
Byggkrisen i Sverige växer – för varje dag som går. Den stora frågan är nu: Vad gör regeringen och Andreas Carlson? Det skriver riksdagsledamot Serkan Köse (S).
Serkan Köse
Riksdagsledamot (S)För varje dag som går förvärras krisen inom byggbranschen.
Nya siffror för februari från Creditsafe bekräftar allvaret i situationen. Antalet konkurser har ökat med 84 procent. Samtidigt har över 9 000 anställda varslats om uppsägning under 2023.
Risk för ett betydande kompetenstapp
Utveckling inom byggbranschen berör inte enbart ekonomin utan även individers
liv och försörjningsmöjligheter.
Regeringens i dag enda svar är inflationsbekämpning samt ett under sex månader förhöjt rotavdrag.
Branschens företrädare varnar för ett betydande kompetenstapp, liknande det som inträffade efter 90-talskrisen, då branschen permanent förlorade 20 000 byggnadsarbetare.
Svaret? Förhöjt rotavdrag
Regeringens i dag enda svar är inflationsbekämpning samt ett under sex månader förhöjt rotavdrag. Det är verkligen få på marknaden som tror att det kommer att räcka för att vända krisen inom byggbranschen.
Tvärtom pekar fler på att konkurserna ökar, att varslen fortsätter att stiga och att det kommer att råda en stor kompetensbrist den dag då byggandet återigen tar fart. Flera bedömare talar om sju svåra år innan denna eventuella vändning kommer, speciellt då regeringen saknar ett ekonomiskt program för att lösa bostadskrisen.
Dags för regeringen att agera
Nu är det dags för regeringen, med infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i spetsen, att ta tag i krisen. Vad ska regeringen vidta för åtgärder för att milda krisen?
För varken byggbranschen, eller Sverige, har råd med ett komptetenstapp som skedde under 90-talskrisen.