Utdragen GD-rekrytering ger spekulationer

FÖRVALTNING. Regeringens tillsättning av en generaldirektör för Naturvårdsverket drar ut på tiden. Det ökar spekulationerna om klimat- och miljöminister Åsa Romsons tidigare statssekreterare är aktuell för uppdraget.

Johanna Alskog

Riksdagsledamot Johan Hultberg (M) vill veta när Naturvårdsverket ska få en nya generaldirektör och han vill ha svar på varför klimat- och miljöminister Åsa Romsons departement inte längre sköter rekyteringsprocessen. Men först den 10 augusti kommer han att få svar på sina två skriftliga frågor, den ena till civilminister Ardalan Shekarabi och den andra till Åsa Romson.

– Att det tar tid kan ju betyda att regeringen gör en mycket gedigen rekryteringsprocess. Men det är olyckligt att en så viktigt myndighet står utan ett långsiktigt ledarskap, säger Johan Hultberg.

Han påpekar att det vid sällsynta tillfällen händer att en GD-rekrytering flyttas till ett annat departement, men att kombinationen med en mycket utdragen process är "lite märklig".

– När man flyttar rekryteringen till ett annat departementet har det väl oftast att göra med en jävssituation, att en sökande har haft mycket att göra med en minister.

Regeringen har varit mycket fåordig om hela processen. Civilminister Ardalan Shekarabis pressekreterare Peter Skeppström kallar överflyttningen "ett grepp man ibland använder" och att besked kommer att komma "vi brukar meddela när det är dags att meddela".

Spekulationerna bakom såväl överflyttning som den utdragna processen är att Åsa Romsons före detta statssekreterare Göran Enander skulle finnas med bland slutkandidaterna. Enander slutade plötsligt i april utan närmare förklaring. Enander har även tidigare erfarenhet som generaldirektör från Skogsstyrelsen, ett uppdrag han dock fick lämna på grund av myndighetens dåliga ekonomi.

Riksdagsledamoten Ulf Berg (M) tycker det är viktigt att det inte blir en generaldirektör med politisk stämpel, eller mer exakt "med stark koppling till Miljöpartiet".

– Det är viktigt att det blir en chef som kan lyssna in brett, säger han.

Vänsterpartiets miljöpolitiska talesperson Jens Holm säger att det visserligen inte är bra för Naturvårdsverksamhet utan en ordinarie generaldirektör, samtidigt som verksamheten inte upphör helt och hållet på grund av detta.

– Regeringen får fixa det här till mitten eller senast slutet av augusti, säger han.

Tillförordnad generaldirektör är Eva Thörnelöf.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00