Om  
Torbjörn Tegnhammar

Toppmoderat blir politisk sekreterare för SD

Torbjörn Tegnhammar var i många år Moderaternas toppnamn i Malmö men lämnade sina uppdrag efter anklagelser om olämpligt beteende. Nu har han anställts som politisk sekreterare för Sverigedemokraterna.

Moderaten Torbjörn Tegnhammar lämnade politiken 2021 efter att ha anklagats för olämpligt beteende av flera kvinnor. En anmälan om sexuellt ofredande upprättades men lades ned.
Moderaten Torbjörn Tegnhammar lämnade politiken 2021 efter att ha anklagats för olämpligt beteende av flera kvinnor. En anmälan om sexuellt ofredande upprättades men lades ned.Foto: Johan Nilsson/TT
Miranda Olsson

Det var i augusti 2021 som Torbjörn Tegnhammar, då moderat oppositionsråd och partiets ansikte utåt i Malmö, avgick efter att ha anklagats för olämpligt beteende av flera kvinnor.

Sedan dess har han plockat ut ersättning, ”politikerpension”, på 66 209 kronor enligt Sydsvenskan. Utbetalningar som skulle upphöra i mars i år.

Men nu har Tegnhammar, som också satt i Moderaternas partistyrelse fram till sin avgång, alltså hittat ett nytt jobb.

Anställs som politisk sekreterare

Med start i mitten av januari kommer den tidigare moderata toppolitikern arbeta som politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i Region Skåne. 

– Han ska inte vara politiker hos oss, han ska vara tjänsteman, och vi tycker det är värt att ge honom en chans och se hur det fungerar, säger Niclas Nilsson, Sverigedemokraternas gruppledare och regionråd i Skåne, till Dagens Nyheter om beslutet att anställa Tegnhammar.

Sverigedemokraterna har fem politiska sekreterare i regionen och Tegnhammar kommer vara den enda som inte själv har politiska uppdrag, rapporterar Sydsvenskan.

– Torbjörn kanske kan kallas kanslichef, säger Niclas Nilsson till tidningen.

Region Skåne styrs sedan valet av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna, i ett budgetsamarbete med Sverigedemokraterna.

Torbjörn Tegnhammars nya lön blir 57 000 kronor. Som kommunalråd tjänade han 74 060 kronor (2019).

Nämnda personer

Torbjörn Tegnhammar

Politisk sekreterare (SD) Region Skåne
Fil. kand i statsvetenskap (Lunds uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00