Debatt

Tillförordnade ministrar och ambassadörer: Lyssna på oss

Möjligheten att överta rollen som jämställdhetsminister, vd och ambassadörer om än bara för en dag ger oss kraft att fortsätta kämpa. Vi hoppas därför att vår röst och vår dag med makthavare påverkar och inspirerar andra att sätta flickors specifika behov på agendan, skriver en rad tillförordnade ambassadörer, vd:ar och ministrar i Sverige.

Äldre tror att unga inte har något att komma med, men det stämmer inte.  Vi unga besitter kunskap och perspektiv som vi kräver att vuxna tar på allvar. Vi är framtidens ledare men vi kan bidra redan i dag, skriver debattörerna.
Äldre tror att unga inte har något att komma med, men det stämmer inte.  Vi unga besitter kunskap och perspektiv som vi kräver att vuxna tar på allvar. Vi är framtidens ledare men vi kan bidra redan i dag, skriver debattörerna.Foto: Plan international
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Tidigare i höst uppmärksammade vi internationella flickdagen genom det globala initiativet #GirlsTakeover där flickor intar ledande positioner för en dag. Då fick Sverige en ny jämställdhetsminister, Telenor en ny VD och 14 svenska ambassader fick nya ambassadörer.

Genom att ta över dessa maktpositioner fick vi möjligheten att göra våra röster hörda, lyfta våra hjärtefrågor samt sätta barn och ungas röst högst upp på agendan. I våra möten lyfte vi vikten av att lyssna och inkludera flickors perspektiv, som annars tenderar att falla mellan stolarna i den politiska debatten. Samtidigt räcker det inte med en dag om året – alla dagar måste vara flickdagar då vi möter allt större utmaningar i kampen för våra rättigheter. 

Vi tystas ofta ner

Det är viktigare än någonsin att unga aktivister ges utrymme att kämpa för en mer rättvis och jämställd värld. Enligt Plan Internationals State of the World's Girls Report, där över 1 000 unga kvinnliga aktivister intervjuats, upplever 61 procent att de utsätts för negativa konsekvenser genom sitt engagemang. Vi utsätts för hat och hot och blir dubbelt diskriminerade – både på grund av vår ålder och vårt kön. Dessutom tystas vi ofta ner när vi höjer våra röster. Vi ser det såväl globalt som i Sverige, till exempel visar Politikernas trygghetsundersökning som Brå publicerade nyligen att de yngsta politikerna är de mest utsatta.

Samtidigt säger 95 procent av de tillfrågade att deras engagemang har en positiv inverkan på dem. Att engagera sig kan alltså bidra till ett växande självförtroende hos unga och är därför något som vi måste ta vara på, särskilt i tider av minskat demokratiskt utrymme och ökad ojämställdhet.

Vi är också aktörer

Möjligheten att överta rollen som jämställdhetsminister, vd och ambassadörer om än bara för en dag ger oss kraft att fortsätta kämpa. Vi hoppas därför att vår röst och vår dag med makthavare påverkar och inspirerar andra att sätta flickors specifika behov på agendan och aktivt lyssna in våra perspektiv. Vi kommer aldrig nå en jämställd värld om inte unga flickor får sin röst hörd och dess värre vet vi att miljoner flickor runt om i världen aldrig får chansen att nå maktens korridorer. Detta är tre av de krav vi lyfte med makthavarna:

  • Flickor är aktörer och ska behandlas som sådana. Samhället kan inte styras enbart av vuxna när 40 procent av världens befolkning är unga under 24 år! Ett praktiskt steg är att etablera ungdomsråd som får säga sitt och påverka på riktigt – oavsett om det är inom politiken, näringslivet eller media.
  • Skydda och stötta unga aktivister. Vår undersökning visar att 17 procent av de unga aktivisterna fruktat för sin säkerhet och ännu fler (25 procent) oroar sig över vilka konsekvenser aktivismen får. Flickors och unga kvinnors organisering måste stödjas och uppmuntras. Regelbunden tillgång med beslutsfattare och mekanismer för flickor att engagera sig i det civila samhället och i samhällets institutioner är en förutsättning.
  • Finansiera ungas engagemang. När svenskt bistånd nu förändras är det nödvändigt att slå vakt om flickors och unga kvinnors demokratiska rättigheter. Mer än hälften av de tillfrågade ser bristande finansiering som ett stort hinder för deras engagemang.

Vuxna bär ansvaret

Äldre tror att unga inte har något att komma med, men det stämmer inte.  Vi unga besitter kunskap och perspektiv som vi kräver att vuxna tar på allvar. Vi är framtidens ledare men vi kan bidra redan i dag. Alla vuxna makthavare bär ansvaret för att ta itu med både ålders- och könsdiskriminering. Engagemang skapar förändring både nu och i framtiden. När vi inte får ta plats riskeras en gnista att släckas, en gnista som hade kunnat förändra samhället vi lever i. Ge oss chansen.

Undertecknare

Aminata Kontao
23 år, tf ambassadör i Mali.
Anani Sabel
15 år, tf ambassadör i Nigeria
Chanissara Sutthikanjanawong
20 år, tf ambassadör i Thailand.
Charis Lynn Lamunu
12 år, tf ambassadör i Uganda.
Doreen Andrew
19 år, tf ambassadör i Tanzania.
Fahtawan Chokchaiphaisal
22 år, tf ambassadör i Thailand.
Gashemene Omod
19 år, tf ambassadör i Etiopien.
Hadeel Karim
23 år tf ambassadör i Jordanien.
Isabel Anani
15 år tf ambassadör i Nigera
Lalynn Manwong
22 år, tf ambassadör i Thailand.
Namakau Lishebo
22 år, tf ambassadör i Zambia.
Parasiri Tritrakarn
17 år tf ambassadör i Thailand.
Pattanun Shanmartkit
16 år, tf ambassadör i Thailand.
Phyo Phyo Thin,
23 år, tf sektionschef i Myanmar.
Sanjana Robidas
18 år, tf ambassadör i Bangladesh.
Sasathorn Sathitpharanchai
17 år, tf ambassadör i Thailand.
Sheryl, 15 år, Yisseth, 15 år, Karol 14 år, Samara, 9 år
Colombia
Smilla Molin
18 år, tf vd Telenor i Sverige. Plan International Sveriges ungdomsråd. 
Thea Staxhammar
19 år, tf jämställdhetsminister i Sverige. Plan International Sveriges ungdomsråd.
Thipwarin Noiaroon
17 år, tf ambassadör i Thailand.
Tomoko Ikuta
16 år, tf ambassadör i Thailand.
Vimbai Beyonce Masocha
16 år, tf ambassadör i Zimbabwe.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00