Om  
Andrea Möllerberg
Fredrik Reinfeldt

SvFF får ny generalsekreterare – första kvinnan på posten

Tidigare elitsimmaren Andrea Möllerberg blir ny generalsekreterare för Svenska Fotbollförbundet (SvFF)).

Andrea Möllerberg presenterades under en pressträff på onsdagen.
Andrea Möllerberg presenterades under en pressträff på onsdagen.Foto: Mikaela Landeström/TT
Axel Hyttnäs Telin

Håkan Sjöstrand har sedan 2014 axlat rollen som generalsekreterare för SvFF, men i mars kom beskedet att han lämnar vid årsskiftet.

Sedan dess har förbundet letat efter en efterträdare. Det blir Andrea Möllerberg, i dag distriktschef för Stockholms fotbollförbund, som tar över.

– Andrea Möllerberg har stor fotbollskunskap och erfarenhet av beslutsfattandet i de för fotbollen viktiga anläggningsfrågorna. Jag ser fram emot ett nära samarbete för att utveckla svensk fotboll, säger SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt i ett pressmeddelande.

Vill se trygga fotbollsupplevelser

Andrea Möllerberg ser tre viktiga utvecklingsområden. En mer jämställd fotboll och en enad svensk fotboll – där förbundet, distrikten och intresseorganisationerna arbetar närmare varandra – är två av dem.

– Vidare vill jag att SvFF tillsammans med alla parter inom fotbollsrörelsen verkar för att skapa en trygg upplevelse för spelare, domare och publik. Detta gäller på och runt vår elitfotboll, men även hela vägen ner till barn- och ungdomsfotboll, säger hon.

Generalsekreterarstolen har under årens lopp fyllts av 13 män. Möllerberg blir därmed den första kvinnan på posten.

– Jag är oerhört stolt över det, självklart, säger hon till TT.

– Sedan är det inte helt avgörande för mig att jag är kvinna eller man, som Fredrik sade var det många sökande och jag förutsätter att de har valt rätt person.

Tidigare elitsimmare

Den nya generalsekreteraren har varit intresserad av idrott sedan tidig ålder. Som elitsimmare har Andrea Möllerberg vunnit flera SM-guld, både som junior och senior, samt deltagit under EM.

Hon är också styrelseledamot i Svenska triathlonförbundet och kommunpolitiker i lokala partiet Väsbys bästa i Upplands Väsbys kommun. Där är hon också ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Andrea Möllerberg börjar på kansliet den 1 november.

Nämnda personer

Andrea Möllerberg

Generalsekreterare Svenska Fotbollförbundet

Fredrik Reinfeldt

Ordförande Svenska fotbollförbundet, styrelseordförande Drivkraft Sverige, Visita och Centrum för AMP, styrelseledamot Heimstaden
Civilekonom (Stockholms uni., 1990)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00