Anton Säll
Debatt- och opinionsredaktörÅr 2018 kallade jag Daniel Helldén för Sveriges mest invigningsbenägna politiker. Han hade återigen invigt en säsongsbunden gågata i centrala Stockholm, ett av hans hjärteprojekt som kontroversiellt trafikborgarråd i Stockholm. Ett tag invigde han så många gågator att knappt någon såg det hända, den enda som upptäckte en invigning av en sommargågata på Kungsholmen när en reporter på Stockholmdirekt av en slump råkade cykla förbi.
Daniel Helldén och hans pressekreterare surrade upp invigningsbandet mellan två lyktstolpar, klippte bandet och drog vidare. När han lämnade sin trafikborgarrådspost för att bli riksdagsledamot fick han en ny invigningssax i present av sin gamla stab. Den gamla var tydligen så välanvänd och trög att den knappt fungerade längre.
En PM Nilsson-favorit
Som politiker är Daniel Helldén orädd för konflikter. Han bråkade först med Socialdemokraterna i allmänhet och stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog i synnerhet när Socialdemokraterna och Miljöpartiet styrde mellan 2014 och 2018. Det blev fler och fler vägarbeten i Stockholm, till bilisternas förtret. ”Visst gör det ont när knoppar brister”, sa Helldén till mig när Västerbron skulle smalnas av med köer till följd av arbetet. Helldén var Moderaternas stora motståndare lokalt.
Sedan kom valet 2018. Miljöpartiet bytte sida. Daniel Helldéns Miljöpartiet valde att regera med Alliansen i stället. Han var trafikborgarråd, nuvarande civilminister Erik Slottner var trygghetsborgarråd. Före detta stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) var om möjligt mer rasande än vad han var under sin tid i styret tillsammans med Daniel Helldén.
Stora delar av borgerligheten förhöll sig skeptiska till den tofsbeklädde miljöpartisten även efter att partiet bytt block. Men inte alla. Han hyllades ofta av Ulf Kristerssons tidigare statssekreterare PM Nilsson.
Ingen förespråkare av helhetslinjen
Daniel Helldén brukar förespråka ett annat miljöparti än det som Märta Stenevi förvaltat och Gustav Fridolin format. Han har aldrig varit intresserad av att prata om sig själv som annat än en klimat- och trafikpolitiker. Han har försökt lägga ner Bromma flygplats ungefär vartannat år sedan 2014.
På det sättet är han pragmatisk. När partiet lokalt fick möjlighet att förhandla om att behålla klimatborgarrådsposten och trafikborgarrådsposten mot att släppa fram Moderaterna till finansborgarrådsposten så gjorde man det. Han och hans parti gick med på att privatisera hyresrätter (vilket vänsteroppositionen hatade) för att man fick klimatanpassa Värtaverket och bygga fyrfilig cykelbana från Fridhemsplan till stadshuset.
Klimatfrågan gick alltid först. Det är en helt annan strategi än Märta Stenevi och partistyrelsen beslutat om.
Inte klart att det blir Helldén
Nu ska medlemmarna få ta ställning till Daniel Helldén som valberedningens språkrörskandidat. Vill man ha en politiker som vet hur man får uppmärksamhet är det en bra idé, men någon lokal diplomat är han inte. Det har redan rapporterats om interna konflikter i Miljöpartiet. Daniel Helldén är en kandidat som många unga i partiet gillar och som går hem bland de egna i Stockholm.
Så frågan är egentligen inte om han kommer kunna samarbeta med andra partier i egenskap av språkrör. Frågan är snarare om han kan få med sig partiet och inte minst sin språkrörskollega på sin väg framåt.