Sverige in i EU-strid mot hormonstörande ämnen

UTSPEL. Sverige och fyra andra medlemsländer har tröttnat på att Bryssel drar fötterna efter sig i arbetet med att reglera hormonstörande ämnen. Nu tar de fem regeringarna saken i egna händer för att försöka sätta press på EU-kommissionen.

Belgiska, franska, nederländska och svenska regeringarna lanserade i förra veckan, under ledning av danska miljöministeriet, en påtryckningssajt. På sajten presenteras alla ämnen som har pekats ut som misstänkt eller konstaterat hormonstörande i EU i en gemensam databas.

Vill peka på Bryssel

Även om databasen endast sammanställer redan offentlig information, ser de fem länderna den som ett steg i en skärpt reglering framöver. Syftet är att peka på vems ansvar det egentligen är att agera –  EU-kommissionens. Bryssels arbete med att begränsa påverkan av hormonstörande ämnen på människor och miljö går ”alldeles för långsamt” , enligt den danska miljöministern Lea Wermelin.

– Vi har haft ett konstant tryck på EU eftersom vi inte kan fortsätta att vänta, säger hon.

Läs hela artikeln på Altinget Miljö&Energi, med kommentarer från Regeringskansliet och från Kemikalieinspektionens expert. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Folkhälsomyndigheten vilseledde om PCR-testerna Folkhälsomyndigheten vilseledde om PCR-testerna Næste artikel Överblick: Unga i fokus för Andersson (S) och försvarsförhandlingarna läggs på is Överblick: Unga i fokus för Andersson (S) och försvarsförhandlingarna läggs på is
Sanna Rayman: Hur undviker vi att hösten blir en nystart för pandemin?

Sanna Rayman: Hur undviker vi att hösten blir en nystart för pandemin?

Höst är lika med nystart. Skolbarn får pennskrin och ryggsäckar, vuxna börjar skriva in möten och kick off-tillställningar i kalendrarna. Men, den här hösten riskerar vi att sparka igång pandemin samtidigt som vi försöker starta upp alla de verksamheter som får samhället att snurra.