Stort behov av kompetensutveckling bland välfärdsarbetare

Visions senaste undersökning visar att hälften av medlemmarna saknar den kompetensutveckling som de hade behövt under pandemin. Varannan tror också att de kommer behöva vidareutbilda sig under de närmaste tre åren, men är inte villiga att ta studielån. 

Foto: Claudio Bresciani/TT
Rebecka Prahl

Vision har i sin senaste rapport undersökt medlemmarnas möjligheter till att kunna utveckla sin kompetens och yrkesfärdigheter. 

En tredjedel av de tillfrågade anser att pandemin har inneburit ett ökat behov av kompetensutveckling, men bara hälften uppger att de har fått kompetensutvecklingen som de behöver.

– Pandemin har gjort att många har ställts inför nya arbetssätt. Man har fått ändra arbetsmetoder, gått över till distansledarskap, till digitala arbetssätt. Det har krävt ganska mycket av medarbetarna, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande för Vision, till Altinget.

Varannan behöver vidareutbildning

Varannan av de tillfrågade tror att de kommer behöva vidareutbilda sig, merparten inom de tre närmsta åren. Veronica Magnusson är positiv till att detta kommer ske via arbetsplatsen och menar att det vore klokt av arbetsgivare att erbjuda den möjligheten.

Veronica Magnusson.
Veronica Magnusson. Foto: Vision

– Vi vet att kompetensförsörjningsbehovet är enormt. Likväl som man behöver jobba med att fler ska vilja jobba inom välfärden, behöver man jobba med att se till att den personal som redan finns där får möjlighet utvecklas i takt med att yrken utvecklas. På så sätt är det något som ligger i arbetsgivarens intresse, säger hon.

Nej till studielån

Samtidigt är majoriteten inte beredda att ta studielån för att utbilda sig, trots att de anger att behovet av vidareutbildning finns. Veronica Magnusson förklarar att som etablerad på arbetsmarknaden har man ofta redan investerat i en utbildning.

– Det handlar också om att man kanske har bildat familj eller skaffat sig utgifter som gör att man inte kan leva på samma låga inkomst, säger hon.

Karriärbyte och åldersdiskriminering

En av fyra säger i undersökningen att de skulle vilja byta yrkesbana helt.

– Man ska inte se det som ett uttryck för missnöje, utan många vill testa olika saker och är beredda att göra annat än vad de gjort hittills när arbetslivet förändras, säger Veronica Magnusson.

En av tjugo upplever diskriminering när det gäller kompetensutveckling och det vanligaste skälet uppges vara ålder.

– Vi vet sedan tidigare att ålder är det som man uppger oftast att man blir diskriminerad utifrån. Det är dels att man anses vara för ny eller för gammal. Där tycker vi det är viktigt att arbetsgivarna är vaksamma och att de verkligen jobbar utifrån diskrimineringslagen med aktiva åtgärder.

Nämnda personer

Veronica Magnusson

Förbundsordförande Vision
Magisterexamen i samhälls- och kulturanalys, (Linköpings uni. 2004)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00