Debatt

Stoppa skräpet på stränderna

På vissa stränder kan man inte ta ett enda steg utan att kliva över hundratals skräpföremål. Våra senaste skräpmätningar från stränder längs Bohuskusten visar att det finns så mycket som 13 000 skräpföremål per 100 meter strand. Det mesta är plast, skriver Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige rent.

Läget är akut och vi hinner inte sitta på händerna längre. Dags att kavla upp ärmarna, skriver debattören.
Läget är akut och vi hinner inte sitta på händerna längre. Dags att kavla upp ärmarna, skriver debattören.Foto: Pedersen, Terje/NTB/TT
Johanna Ragnartz
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Varje år hamnar miljontals ton skräp i våra hav. Och den svenska kusten svämmar över av skräp. I Bohuslän flyter motsvarande fem badkar fulla med skräp i land varje timme, varje dag, året om.

På vissa stränder kan man inte ta ett enda steg utan att kliva över hundratals skräpföremål. Våra senaste skräpmätningar från stränder längs Bohuskusten visar att det finns så mycket som 13 000 skräpföremål per 100 meter strand. Det mesta är plast.

Under sommarmånaderna har även ett upprop cirkulerat för att samla stöd för en förändring. Och budskapet är tydligt: stoppa strandskräpet nu.

På havsmiljödagen den 8 juni inleddes årets Kusträddarkampanj. Tiotusentals frivilliga har sedan dess plockat skräp på stränder runt om i hela landet. Under sommarmånaderna har även ett upprop cirkulerat för att samla stöd för en förändring. Och budskapet är tydligt: stoppa strandskräpet nu.

Sätt krav på kommunerna

Därför riktar vi oss nu till Sveriges makthavare i riksdagen och regeringen. Vi representerar tiotusentals skräpplockare som också har tröttnat på skräpet och kräver kraftiga åtgärder mot nedskräpning av haven:

  1. Resurser till förebyggande kampanjer. Mycket av skräpet kommer från konsumtion på land. Det smartaste vi kan göra är att se till att skräpet inte hamnar i naturen från första början. Det krävs långsiktiga och effektiva folkbildningskampanjer som ihärdigt kan öka kunskapen och engagemanget kring frågan. Men stora kampanjer kostar mycket pengar och i dagsläget är det få som vill vara med och betala. Det är det dags att ändra på.
  2. Krav på kommuner att arbeta aktivt mot nedskräpning. I Sverige finns avfallsplaner som ska styra kommunerna att minska nedskräpningen. Men det är inte alltid vi ser att kommunerna har resurser eller kunskap att kunna förebygga nedskräpning. Tydligare styrning och riktade stöd behövs för att alla ska med på tåget.
  3. Stöd till kustnära kommuner att förebygga och städa marin nedskräpning. Vissa kommuner är hårdare drabbade än andra. Och trots en del viktiga åtgärder, saknas det fortfarande resurser. Skräpet fortsätter att flöda in och inget tyder på att det kommer att minska i framtiden. Snarare tvärtom, då många prognoser pekar på kraftigt ökade mängder plast i haven de kommande decennierna.
  4. Stöd från myndigheter till strandstädare. I dag finns inget särskilt nationellt stöd till strandstädare. För att komma till rätta med nedskräpningen av stränder, samt att visa allmänheten att Sverige tar den här problematiken på allvar, behövs resurser och stöd till de som i dag frivilligt plockar skräp på stränder.
  5. Främja utveckling av ekodesign för vanliga skräpprodukter. Många skräpföremål är egentligen resultatet av designfel, som lösa korkar och kapsyler, påsklämmor i plast och metall, plast med ett kemikalieinnehåll som försvårar återvinning, med mera. Det finns hur många exempel som helst på produkter där design hade kunnat minimera risken för nedskräpning. Därför vill vi se ett nationellt krafttag som stöttar initiativ inom ekodesign.

Lös plastkrisen

Tillsammans kan vi lösa plastkrisen i våra hav. Men då krävs mer än frivilliga eldsjälar. Det krävs att staten hjälper till och stöttar det fina arbete som redan bedrivs, eller att man tar egna initiativ för att stoppa strandskräpet. Läget är akut och vi hinner inte sitta på händerna längre. Dags att kavla upp ärmarna.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00