Debatt

Starta ett EM i skattesänkningar

Sverige borde gå i bräschen för att kraftigt sänka bolagsskatten i EU:s medlemsländer för att få fart på tillväxten, skriver Edvin Alam (M), kandidat i valet till Europaparlamentet.

Jag är övertygad om att vi kan lämna den tuffaste ekonomiska tiden i vår tid bakom oss. Det kräver att vi genom tuffa prioriteringar får ned inflationen och återupprättar arbetslinjen i EU.
Jag är övertygad om att vi kan lämna den tuffaste ekonomiska tiden i vår tid bakom oss. Det kräver att vi genom tuffa prioriteringar får ned inflationen och återupprättar arbetslinjen i EU.
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sverige genomgår tillsammans med övriga EU en svår ekonomisk tid med hög inflation och svåra ekonomiska prioriteringar som i sin tur sätter press på människors vardag. I det läget kan det vara lätt att falla till locktonerna om att höja skatter och låna pengar till löften och samhällsekonomiskt olönsamma projekt. Men i själva verket skulle det leda till högre inflation och stora nedskärningar på bred front. En katt och råtta-lek med inflationen innebär endast att alla blir förlorare. De som har det sämst kommer drabbas allra hårdast.

Trots den ekonomiska krisen i nuläget har EU-medlemskapet inneburit att Sveriges välstånd har ökat under de senaste trettio åren genom att svenska företag fått tillgång till EU:s inre marknad, som är världens största integrerade ekonomi med mer än 500 miljoner konsumenter.

Hälften av det svenska välståndet skapas genom export, där ungefär två tredjedelar går till EU-länder. Forskning visar att arbetskraftens rörlighet mellan medlemsländerna haft betydande positiva effekter för tillväxten i såväl mottagande medlemsländer som i ursprungsländerna. Den fria rörligheten är tillväxtfrämjande och den förbättrar förutsättningarna för EU att vända den ekonomiska krisen.

Vi kan inte trona på fornstora dagar

I Europaparlamentet har Moderaterna genom våra fyra parlamentariker lyckats få en majoritet för att EU ska utarbeta ett regelförenklingspaket som minskar byråkratin med minst 30 procent för småföretag. Samt, varit en drivande kraft för fler frihandelsavtal och för att det ska bli lättare att dela hälsodata. Det senare innebär att patienter får vård i tid och att bolag kan ta fram nya sjukvårds- och läkemedelsprodukter som räddar liv och utvecklar vården i Sverige.

Men det finns mer att göra. Vi kan inte trona på fornstora dagar. Annars riskerar Sverige och EU att förvandlas till ett museum. Jag är övertygad om att vi kan lämna den tuffaste ekonomiska tiden i vår tid bakom oss. Det kräver att vi genom tuffa prioriteringar får ned inflationen och återupprättar arbetslinjen i EU.

Sverige måste vara en tydlig röst för att vara tråkiga i den ekonomiska politiken. De stora statsskulderna visar att man inte kan spendera sig ur en dålig ekonomisk situation. Ordning och reda i offentliga finanser är inte meningslöst kulturkrig utan avgörande för investerares och konsumenters förtroende och framtidstro.

Upprätta arbetslinjen i Bryssel

Men det räcker inte enbart med reformer på medlemsstatsnivå. Arbetslinjen måste återupprättas i korridorerna i Bryssel och Strasbourg. EU:s budget måste vara framtidsinriktad, inte syfta till att bevara det förgångna. Jordbruks- och regionalstödens andel måste minska till förmån för en tillväxtorienterad budget som används för att främja EU:s konkurrenskraft.

Magdalena Andersson har talat sig illa om skattekonkurrens mellan medlemsländerna och inom S finns det de som mer än gärna vill ge EU beskattningsrätt. Det är helt fel väg att gå. Konkurrens mellan våra länder är viktigt för att se till att Europa och Sverige behåller internationell konkurrenskraft. Jag tycker att Sverige med moderat kraft ska påbörja ett EM i skattesänkningar för att förbättra företagsklimatet. Ett första steg för Sverige vore att samla fler länder att långsiktigt kraftigt sänka bolagsskatterna i alla medlemsländer.

Låt oss skriva nästa kapitel i historien som är EU. Våga ta viktiga steg för att förbättra välståndet för att trygga människors vardag.

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00