Debatt

"Småföretagarnas riksförbund har missat poängen"

SLUTREPLIK. Det är fler som inte tycker att regeringens förslag om sänkt aktiekapital ska genomföras. Risken ökar för att kriminella kan använda aktiebolag som brottsverktyg, vilket blivit allt vanligare, skriver Tony Haddou (V).

"I dag utgör aktiekapitalet ett hinder för att aktiebolagsformen utnyttjas för oseriösa syften eller för att nå skattemässiga fördelar"
"I dag utgör aktiekapitalet ett hinder för att aktiebolagsformen utnyttjas för oseriösa syften eller för att nå skattemässiga fördelar"Foto: Riksdagen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Tony Haddou (V)
Skattepolitisk talesperson


Erik Sjölander från Småföretagarnas riksförbund verkar missat poängen med debatten om aktiekapital.

Läs också

Fler ser risker

Bland andra Ekobrottsmyndigheten, Svenskt näringsliv, Åklagarmyndigheten och Svensk handel tycker inte att regeringens förslag om sänkt aktiekapital ska genomföras.

De befarar bland annat att risken ökar för att kriminella kan använda aktiebolag som brottsverktyg, vilket blivit allt vanligare.

Många urholkningar

Bland andra Ekobrottsmyndigheten, Svenskt näringsliv, Åklagarmyndigheten och Svensk Handel tycker inte att regeringens förslag om sänkt aktiekapital ska genomföras.

Tony Haddou (V)
Skattepolitisk talesperson

I dag utgör aktiekapitalet ett hinder för att aktiebolagsformen utnyttjas för oseriösa syften eller för att nå skattemässiga fördelar.

Men det handlar inte enbart om aktiekapitalet i sig, utan en rad av minskade kontroller och urholkningar som genomförs över tid. Inte minst vad gäller anonymitet och avsaknaden av personligt ansvar, men också driften utan insyn från någon utomstående aktör.

Saknas personligt ansvar

Erik Sjölander lyfter England som exempel. Det är naturligtvis rimligt att jämföra aktiekapitalet med andra länder. Men hade Erik Sjölander efterforskat mer noggrant så hade han även lyft att länder som har lägre kapitalkrav, eller inget alls, har fler och hårdare krav på huvudmännen än vi har i Sverige. I England så ageras det vid misstänkt kapitalbrist och betalningsansvaret för bolagets åtaganden är personligt.

I Sverige saknas det personliga ansvaret, vilket också gjort bolagsformen attraktiv över tid.

Trygghet för företagare

Vad jag är övertygad om, precis som Erik Sjölander lyfter, är att småföretagare gör så gott de kan. Och om reglerna är obegripliga eller onödigt krångliga, är det naturligtvis en annan diskussion.

Jag träffar gärna Småföretagarna och diskuterar både lösningar och er betydelse för samhällsutvecklingen.

Vår politik för små och medelstora företag handlar om att skapa långsiktighet och goda förutsättningar för tillväxt. Men också trygghet för den enskilda företagaren och för anställda.

Dokumentation

Tidigare inlägg i debatten:

Småföretagarna: Aktiekapitalets storlek är en pseudofråga

Det är naturligtvis inte aktiekapitalets storlek som avgör om ett företag drivs på seriösa grunder. Snälla Tony ta av skygglapparna och försök förstå företagandet villkor, skriver Erik Sjölander från Småföretagarnas riksförbund.

V: Sänkt kapitalkrav göder ekobrottslighet

S verkar ha skygglapparna nedfällda för riskerna med sänkta krav på aktiekapital. Bland annat organiserad välfärdsbrottslighet riskerar att öka, skriver Vänsterpartiets Tony Haddou.


Nämnda personer

Tony Haddou

Riksdagsledamot (V), migrationspolitisk talesperson, vice ordförande socialförsäkringsutskottet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024