Debatt

Slutreplik: Äldres behov är viktigare än utförarens

Att låta politiker peka ut vilka aktörer som ska få delta i valfrihetssystem begränsar äldres rätt att välja vem som ska ge dem omsorg. Det skriver Anna Bergendal, expert äldreomsorg Vårdföretagarna, i en slutreplik.

Det måste alltid vara de äldres behov som styr, skriver debattören.
Det måste alltid vara de äldres behov som styr, skriver debattören.Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
Anna Bergendal
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Fremia skriver att reserverade kontrakt, eller möjligheten för kommuner att rikta upphandlingar enbart till idéburna organisationer, bidrar till mångfald i välfärden. Det faller på sin egen orimlighet. Essensen av mångfald är att många kan vara med och utveckla välfärden, inte bara ett fåtal. Men det största problemet med reserverade kontrakt är att man sätter regiform före omsorgens kvalitet, före kostnadseffektivitet och före de äldres egenmakt.

Äldre demonstrerar

Möjligheten för politiker att peka ut vilka aktörer som ska få delta i valfrihetssystem, begränsar äldres rätt att välja vem som ska ge dem omsorg. Vi vet att äldre värdesätter valfrihet högt – det är bara att se till Strängnäs där äldre nu demonstrerar mot att valfriheten ska avskaffas i hemtjänsten.

Läs också

I upphandlingar innebär begränsningen av antalet leverantörer en överhängande risk att kommunens medborgare går miste om alternativ som kan erbjuda en hög kvalitet till ett lägre pris.

I upphandlingar innebär begränsningen av antalet leverantörer en överhängande risk att kommunens medborgare går miste om alternativ som kan erbjuda en hög kvalitet till ett lägre pris.

Hur kan man motivera det i tider då många kommuner upplever kärvare tider ekonomiskt? Med en demografi som gör att vi blir färre i arbetsför ålder under kommande år måste vi värna skattebetalarnas pengar.

Låt brukaren gå först

Tilläggas kan att lagstiftningen om reserverade kontrakt även utesluter många idéburna organisationer, vilket ytterligare begränsar mångfalden. Att Fremia, som är en intresseorganisation för idéburna organisationer, förordar reserverade kontrakt är knappast förvånande.

Men kommunpolitiker borde ställa sig frågan i vems intresse det ligger att reservera kontrakt i välfärden. Utförarnas eller brukarnas? För mig är svaret glasklart. Det måste alltid vara de äldres behov och önskemål som styr.

Läs tidigare inlägg i debatten

Avskaffa möjligheten för reserverade kontrakt till idéburen välfärd

En bärande tanke med valfriheten är också att den ska leda till kvalitetskonkurrens då enbart de aktörer som uppfyller de äldres krav på kvalitet och inriktning får uppdrag. Det omöjliggörs om en stor andel av de fristående aktörerna utestängs, skriver Anna Bergendahl, näringspolitisk expert för äldreomsorg, Vårdföretagarna.

Replik: Vårdföretagarna har fel

Vårdföretagarna menar att riktade upphandlingar ger sämre kvalitet, eftersom vinstdrivande aktörer inte får delta. Men det är precis tvärtom: de nya möjligheterna att rikta sig specifikt till idéburna organisationer bidrar till att bredda mångfalden – och därmed utveckla kvaliteten – i välfärden. Det skriver Victoria Engman Broadley, sakkunnig idéburen välfärd, Famna och Karin Liljeblad, senior branschexpert Fremia.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00