Debatt

Skolan behöver pengar – inte Tidölagets pekpinnar

Till skillnad från högerpartierna sätter Miljöpartiet barn och unga först, oavsett konjunkturläge. Det finns inget mer kortsiktigt än att låta skolan bli krockkudde i kommunbudgeten. Det skriver Camilla Hansén och Markus Lindgren (MP).

För att vända kurvan måste politiken hantera elefanten i rummet: finansieringen. Det skriver debattörerna.
För att vända kurvan måste politiken hantera elefanten i rummet: finansieringen. Det skriver debattörerna.Foto: Anders Wiklund/TT
Camilla Hansén
Markus Lindgren
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Förra veckans Pisa-undersökning debatteras friskt av regeringspartierna. Men deras lösningar kan enklast beskrivas som detaljstyrning förklädda till ”borgerliga” reformer. Dagens problem i svensk skola är betydliga. För att vända kurvan måste politiken hantera elefanten i rummet: finansieringen. Men i budgetdebatten blir det tydligt att regeringen har andra prioriteringar.

Svensk skola förtjänar politiker som ger lärare rätt förutsättningar att göra sitt jobb

Till skillnad från högerpartierna sätter Miljöpartiet barn och unga först, oavsett konjunkturläge. Det finns inget mer kortsiktigt än att låta skolan bli krockkudde i kommunbudgeten. Miljöpartiet lägger över 4,3 miljarder kronor mer på utbildning än regeringen, mycket mer än både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Marknadsskolans logik sliter isär

Miljöpartiet ser att Sverige som kunskapsnation slits isär av marknadsskolans logik. Vi ser att förskolan behöver rätt förutsättningar att agera språngbräda till grundskolan. Vi värnar om alla barns rätt till fritids, och alla ungas rätt att börja skoldagen utan hunger. Vi förstår att elever lär sig bäst när digitala verktyg kompletterar konventionellt lärande.

Pisa-undersökningen visar att elever som använder digitala hjälpmedel upp till en timme per dag i matematikundervisningen presterar bättre än de som endast använder sig av papper och penna. Det handlar om att veta när skärm är bättre än pärm, och om tidiga satsningar för att alla barn ska kunna läsa, skriva och räkna. Miljöpartiet efterfrågar en seriös diskussion om hur vi bäst använder oss av digitala verktyg för att stärka elevers lärande.

Slår in öppna dörrar

Tidölaget slår in öppna dörrar med sitt ”nya” förslag om mobilförbud i skolan. Mobilförbud på lektionstid finns redan som verktyg i skollagen och kan införas på både grundskola och gymnasium om rektorn anser det nödvändigt. Nyheten i regeringens förslag är att de förespråkar politisk detaljstyrning framför rektorers, lärares och elevers inflytande. Skolan behöver pengar – inte Tidölagets pekpinnar. Vi föreslår en miljöpartistisk fördelningspolitik.

  • Avskaffa marknadsskolan. Den svenska marknadsskolan är världsunik. Sverige är det enda landet i världen där skolor är en spekulationsvara på börsen. Utdelningen till storföretagen består av skattepengar som väljarna förväntar sig ska gå till eleverna.
  • Likvärdighetsbidrag i förskolan. Under vår tid i regering infördes likvärdighetsbidrag i grundskolan. Det stärkte skolor i socioekonomiskt utsatta områden. Nästa steg är en utvidgning till förskolan, inte minst i en tid av omfattande nedskärningar. Staten måste ta större ansvar för skolans finansiering.
  • Fritids för alla barn. Fritids kompletterar skolan med bland annat social och språklig träning för barnen, men de barn som har störst behov av fritids saknar ofta rätten till det. Barn vars föräldrar inte arbetar måste också få tillgång till fritids.
  • Gratis frukost i skolan. Miljöpartiets mål är att lågkonjunkturer inte ska märkas av i svenska skolor. Det är vetenskapligt bevisat att koncentrationsförmågan försämras av hunger. Med politisk vilja behöver inte unga börja skoldagen med kurrande mage.

Svensk skola förtjänar politiker som ger lärare rätt förutsättningar att göra sitt jobb: fler kollegor, bra löner, mindre klasser, stark elevhälsa, skickliga skolledare och kontinuerlig kompetensutveckling. Elever behöver en regering som tror på ungas förmåga – och som investerar i deras framtid. SD och regeringen väljer en motsatt väg. Inskränkt handlingsfrihet och stora nedskärningar – tvärtom vad Sveriges lärare och elever efterfrågar.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00