Debatt

Se till att elen räcker på västkusten

Det konstaterat sena tillskottet av eleffekt till Västsverige oroar oss. Västra Götalandsregionens tolkning av redan kända behov och ansökningar om tilldelning pekar dessutom mot ett dubbelt så stort effektbehov än de 1200 megawatt som nu utlovas. Det skriver Lars Edström, vd för Göteborg Energi Nät AB och Johan Touvvé, vd på Västsvenska handelskammaren.

Enbart Göteborgs effektbehov kommer öka med motsvarande ett helt Malmö, 600 megawatt, på drygt ett decennium, skriver debattörerna. 
Enbart Göteborgs effektbehov kommer öka med motsvarande ett helt Malmö, 600 megawatt, på drygt ett decennium, skriver debattörerna. Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Industrin i Göteborgsregionen och Västsverige är avgörande för att Sverige ska lyckas med den storskaliga elektrifieringen och uppnå klimatmålen. Här finns fordons- och kemiindustri, batterifabriker under etablering, raffinaderier och Nordens största godshamn. Detta kräver en kraftig utbyggnad av elnätet på stam- och regionnätsnivå. Men som det ser ut i dag så tar det längre tid att bygga ut stamnätet än det en gång tog att bygga Öresundsbron.

Det är naturligtvis ohållbart.

Västsverige och Göteborgsregionen står inför några helt avgörande år. Det som händer på Västkusten har betydelse för hela landet. Fordonsindustrin behöver batterifabrikerna i Mariestad och Torslanda. Den petrokemiska industrin förbereder för att kunna tillverka elektrobränsle för att flyget ska bli förnybart. Det är betydande gröna investeringar, med tusentals nya jobb, till nytta för hela landet och som är beroende av tillgång på el.

En miljard kan generera åtta miljarder

I maj presenterade Svenska kraftnät sitt beslut om tilldelning av mer eleffekt till Västsverige. Beskedet var att effektökningen, totalt 1200 MW, kommer att levereras stegvis fram till 2035. Då riskerar den att komma för sent. I värsta fall så sent att industri- och elektrifieringssatsningar uteblir eller hamnar någon annanstans i världen. Så ser verkligheten ut för många av de regioner som valdes bort på grund av bristande kapacitet i elnätet när Northvolt/Volvo valde Göteborg för sin batterifabrik.

Det konstaterat sena tillskottet av eleffekt till Västsverige oroar oss

Det handlar om svensk konkurrenskraft, export och tusentals arbetstillfällen. Enligt en ny rapport från AFRY kan en miljard kronor i elnätsinvestering generera åtta miljarder kronor i ökad BNP.

Det konstaterat sena tillskottet av eleffekt till Västsverige oroar oss. Västra Götalandsregionens tolkning av redan kända behov och ansökningar om tilldelning pekar dessutom mot ett dubbelt så stort effektbehov än de 1200 megawatt som nu utlovas.

Mer kapacitet behövs

Enbart Göteborgs effektbehov kommer öka med motsvarande ett helt Malmö, 600 megawatt, på drygt ett decennium. För detta har vi på Göteborg Energi skalat upp vår organisation och på 18 månader ökat våra investeringar i det lokala nätet med 30 procent. Dock behövs nu betydligt mer kapacitet från det omkringliggande region- och stamnät, och i dagens utbyggnadstakt går inte den ekvationen ihop.

Kommande år kräver något alldeles extra av alla inblandade parter; Energimarknadsinspektionen, Svenska Kraftnät, Länsstyrelsen, Lantmäteriet, regionnätsägare, Göteborg Energi, kommunerna och näringslivet i Västsverige. Framför allt måste det bli verkstad av alla pilotprojekt och ambitioner om kortare ledtider. Lyckligtvis finns det en rad aktuella förslag som pekar på möjligheter att snabba på processerna.

Under våren presenterade Energimarknadsinspektionen sin rapport om förkortade ledtid för elnätsutbyggnad. Den visar att föreslagna åtgärder kan leda till att tillståndsprocesserna kortas med en tredjedel. Detta är en början men det behövs göras mycket mer.

Inrätta en klimatstyrka

Vi utgår ifrån att förslagen från Energimarknadsinspektionens implementeras skyndsamt och får högsta prioritet. Viktiga åtgärder är att införa parallella processer för ansökan om koncession (rätt att bygga ledning) och för ledningsrätt. 

Därtill finns lovande möjligheter genom förslagen som ligger färdiga i Klimaträttsutredningen och Miljöprövningsutredningen. Exempel är att stärka Länsstyrelsernas roll som samordnande nav och samrådspart i tillståndsprocesser. Ett annat att inrätta en klimatstyrka som ska stödja samtliga länsstyrelser i deras arbete med nya eller ändrade miljötillstånd för verksamheter och åtgärder som väsentligt bidrar till att uppnå klimatmålen.

Är det något vi i Sverige och Västsverige är duktiga på så är det att lösa våra utmaningar tillsammans. Nu måste regering, myndigheter, regioner och kommuner gå från fina ord och ambitioner till att lägga grunden för framtidens hållbara tillväxt genom att se till att elen räcker till hushåll, näringsliv och den gröna omställningen


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00