Åkesson vill få in mer klimatpolitik i Tidösamarbetet

Sedan Jimmie Åkesson skrev under Tidöavtalet har Sverigedemokraternas inflytande över svensk politik ökat markant. Nu hoppas SD-ledaren på ett ännu mer omfattande samarbete inom klimatpolitiken. ”Det ligger som en våt filt över allting”, säger han till Altinget.

Jimmie Åkesson vill inte säga att han är helt nöjd med det senaste året.
Jimmie Åkesson vill inte säga att han är helt nöjd med det senaste året.Foto: Johan Nilsson/TT
Miranda Olsson

Ett år har gått sedan den omskrivna helgen på Tidö slott då Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna till slut nådde en överenskommelse för regeringssamarbetet, det så kallade Tidöavtalet.

Sedan dess har gängvåldet i Sverige nått nya nivåer och vad Jimmie Åkesson kallar en ”enorm belastning” på i synnerhet justitiedepartementet får SD-ledaren att nu tona ner kraven på en uppdatering av avtalet.

Kommer det ett Tidöavtal 2.0?

– Det är inte slutförhandlat än. Min bedömning är att det förmodligen inte gör det, åtminstone inte så att det är märkbart, säger Jimmie Åkesson till Altinget.

”Bara vi som tycker det är viktigt”

1,3 miljoner svenskar lade sin röst på Sverigedemokraterna i det förra riksdagsvalet. Partiet gjorde sitt bästa val hittills med 20,5 procent av rösterna och gick om Moderaterna som landets andra största parti.

Störst i samarbetet med de tre högerpartierna, men utanför regeringen, fick Sverigedemokraterna inte minst igenom mycket av sin migrations- och kriminalpolitik i Tidöavtalet. I den senaste budgetpropositionen ligger bland annat förslag om så kallade återvändandecenter.

Men Jimmie Åkesson vill ändå inte säga att han är nöjd med det senaste året.

– Jag hade gärna gått ännu längre, inte minst när det gäller bensinskatten. Dieseln slår i botten nästa år i förhållande till EU-reglerna, men inte bensinen. Det är bara vi som tycker att det är viktigt, säger han.

– Det är klart, vi är största parti och har en stor del av reformutrymmet att använda. Men å andra sidan är reformutrymmet just nu begränsat.

Klimatpolitiken – en våt filt

Den sänkta bränsleskatten är en bidragande faktor till att utsläppen i Sverige, enligt regeringens egna bedömning, kommer att öka ännu mer de kommande åren. Samtidigt kryper klimatmålens deadline allt närmare och Altinget har tidigare rapporterat om arbetet med den nya klimathandlingsplanen utmanar samarbetet, inte minst mellan Liberalerna och SD. 

Vi ska ha en effektiv klimatpolitik men är inte helt överens om vad det innebär och då blir det mycket mer förhandling.

Jimmie Åkesson

Klimatpolitiken är också det område inom vilket Åkesson tror att Tidösamarbetet kan intensifieras de kommande åren. Han hoppas framför allt att partierna kan komma överens om fler detaljer.

– Där finns det skrivningar i Tidöavtalet men de är ganska luddiga och allmänt hållna. Vi ska ha en effektiv klimatpolitik men är inte helt överens om vad det innebär och då blir det mycket mer förhandling, säger han.

– Klimatpolitiken är ett sådant område som kommer in i nästan allt, och då blir det att man stöter på problem i förhandlingarna i väldigt många områden. Det ligger som en våt filt över allting. 

Läs också

”Ren symbolmyndighet”

Men om Sverigedemokraterna nått framgång i bränslefrågan – och möjligtvis även i klimatpolitiken, det återstår att se – har partiet fått stå tillbaka i en annan fråga: myndighetsnedläggningar. 

Det har varit svårare. Som jag upplever det finns det en viss ängslighet hos andra partier att göra den typen av förändringar.

Regeringen har visserligen tillsatt en utredning som ska föreslå mindre myndigheter som kan avvecklas och i budgeten föreslås tio myndigheter slås samman till fem. Men än så länge har regeringen tagit initiativ till fler myndigheter än vad den har lagt ner.

SD har bland annat velat avveckla Jämställdhetsmyndigheten. Men myndigheten har i stället sedan regeringsskiftet fått flera nya uppdrag.

Har det varit svårare än ni trott att få igenom det?

– Ja, det har varit svårare. Som jag upplever det finns det en viss ängslighet hos andra partier att göra den typen av förändringar. Vi har lagt ner Jämställdhetsmyndigheten en gång tidigare. Den var helt ny då och hade ingen funktion överhuvudtaget utan var en ren symbolmyndighet. Det är den fortfarande, hävdar jag.

Jämställdhetsmyndigheten stod inför avveckling redan när Moderaterna och Kristdemokraterna fick igenom sin budget hösten 2018, med stöd av SD. Beskedet fick kritik från flera håll, bland annat från Liberalerna, och när Stefan Löfvens nya regering kom på plats fick myndigheten tillbaka sitt anslag.

– Jag tror att tröskeln har höjts lite för andra partier att gå den vägen, så där har vi inte nått någon framgång. Det vi har gjort är att vi har gjort några neddragningar på några myndigheter. Det ska man ändå se som en fingervisning i en viss riktning, säger Åkesson.

Läs också

Nämnda personer

Jimmie Åkesson

Partiledare Sverigedemokraterna
Statsvetenskap, forskningspolitik, förvaltningsrätt, ekonomisk historia, filosofi, nationalekonomi och samhällsgeografi (Lunds uni. 1998-2005)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00