SD röstar för ett storebrorssamhälle
Sverigedemokraternas beslut att rösta emot de så kallade Pegasusrekommendationerna är en oroande signal. Genom spionprogram som dessa hade det varit möjligt för SD att övervaka sina motståndare för att lättare kunna utöva censur, skriver Evin Incir, europaparlamentariker (S).
Evin Incir
Europarlamentariker (S)Storebrorssamhället är inte längre en farhåga, utan en verklighet om vi inte agerar och tar kontrollen över samhällsutvecklingen. Sverigedemokraternas besatthet att tillåta kränkningar av grundläggande rättigheter förkroppsligas ännu en gång. Denna gång genom att de förra veckan i Europaparlamentet röstade emot konkreta rekommendationer till medlemsstaterna och EU-institutionerna för att få stopp på grundlösa och rättsvidriga övervakningar av vanligt folk.
Efter att det för ett par år sedan blev känt att det israeliska spionprogrammet Pegasus användes i EU, tillsatte Europaparlamentet en undersökningskommitté för utredning av användningen av Pegasus och likande spionprogram.
I 14 månader arbetade vi ledamöter hårt i kommittén genom både utfrågningar och besök i olika medlemsländer för att samla information om hur spionprogrammen används i EU. Utredningen resulterade i alarmerande information om att både Pegasus och andra spionprogram använts mot oskyldiga i vissa medlemsländer. I två av medlemsländerna är situationen allvarlig.
SD röstade nej till rekommendationer
Resultatet blev ett flertal rekommendationer och krav på förändringar som måste ske i EU och medlemsstaterna för att säkerställa att oppositionella, journalister, civilsamhällsaktör och oskyldiga individer skyddas mot dessa typer av kränkningar av grundläggande fri- och rättigheter. Medan en rungande majoritet röstade för rekommendationerna så valde Sverigedemokraterna och deras kompisar i de båda högerextremistiska grupperna ECR och ID att rösta emot.
Sverigedemokraternas beslut att rösta emot rekommendationerna är en oroande signal som återigen visar på att de hellre stödjer sina vänner som sitter i regeringsställning i vissa medlemsländer i EU än att skydda vanligt folk från attacker.
Sverigedemokraternas beslut att rösta emot rekommendationerna är en oroande signal som återigen visar på att de hellre stödjer sina vänner som sitter i regeringsställning i vissa medlemsländer i EU än att skydda vanligt folk från attacker.
Vi kan inte tolerera sådana kränkningar av våra grundläggande rättigheter. Dessutom måste vi strängt tillämpa EU:s exportkontrollregler för att förhindra exporten av spionprogram från unionen till repressiva regimer.
SD utmanar den demokratiska processen
Högerextrema krafter såsom Sverigedemokraterna bidrar redan till intern politisk polarisering och utmanar den demokratiska processen. Det får en att ställa sig frågan om vad Sverigedemokraterna egentligen vill göra om de får makten i Sverige. Vi har redan sett tendenser där de försöker tysta ner media och opposition genom att exempelvis hota public service och civilsamhällsorganisationer. Senast också försöket att tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna tysta oppositionen genom att ge sig på Socialdemokraternas partifinansiering.
Genom spionprogram som dessa hade det varit möjligt för Sverigedemokraterna att övervaka sina motståndare för att lättare kunna utöva censur.
I en värld där övervakningssystem blir allt mer vanliga och sofistikerade är det avgörande att vi agerar för att skydda vår demokrati och våra medborgerliga fri- och rättigheter. Genom att anta Pegasus-rapportens rekommendationer för användningen av spionprogram tar vi ett viktigt steg för att bekämpa missbruket av denna teknologi och värna våra medborgares integritet. Sverigedemokraterna valde dock att rösta emot.