Säpo varnar för att myndigheter förbiser utländska kopplingar vid rekrytering

Många myndigheter upplever att det är problematiskt att ifrågasätta en arbetssökandes koppling till ett annat land. Därför vill Säkerhetspolisen att föreskrifterna om prövningar till säkerhetskänsliga tjänster ska skärpas. "En persons anknytning till ett annat land kan vara en sårbarhet", säger Karin Lutz, Säpo.

Kina, Iran och Ryssland har pekats ut som de största säkerhetshoten av Säpo.
Kina, Iran och Ryssland har pekats ut som de största säkerhetshoten av Säpo.Foto: Maja Suslin/TT
Johanna Alskog

Det är känsligt att lyfta en arbetssökandes kopplingar till främmande makt utan att framstå som diskriminerande, anser många myndigheter. Det kan handla om dubbelt medborgarskap, en utländsk partner, långa bosättningar utomlands eller frekventa besök i ett annat land som anses vara ett säkerhetshot.

Men vid rekrytering till säkerhetskänsliga tjänster kan inte en koppling till vissa länder vare sig förbises eller tas lätt på. Det anser Säkerhetspolisen som vill se en skärpning och förtydligande av regelverket.

Flera fall som Säkerhetspolisen känner till berör personer som genom äktenskap eller samboförhållanden har släktingar i ett för Sverige antagonistiskt land. 

ur Säpos hemställan till regeringen

– Vi på Säkerhetspolisen har fått många indikationer från de verksamhetsutövare som genomför säkerhetsprövning att de saknar tydlighet i säkerhetsprövningsprocessen avseende personers koppling till andra länder, säger Säpos presstalesperson Katarina Lutz, i en skriftlig kommentar, till Altinget.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00