Debatt

Saco: ”Låt inte politiska lycksökare styra EU”

Europas framtid står på spel. EU-populism och billigt effektsökeri präglar debatten. Det kan leda till ett valresultat där vetenskapsförnekare och politiska lycksökare får ett inflytande över utvecklingen. Nu är det hög tid att partierna tar sitt ansvar – våga prata allvar om EU. Det skriver Saco-ordföranden Göran Arrius. 

Debatten präglas av populism, personfokus och billigt effektsökeri, skriver Sacos Göran Arrius.
Debatten präglas av populism, personfokus och billigt effektsökeri, skriver Sacos Göran Arrius.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman SVD / TT
Göran Arrius
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Om mindre än två månader ska 400 miljoner européer gå till valurnorna. EU-valet den 9 juni är ett ödesval för demokratin och freden men i Sverige envisas politikerna med att prata om EPA-traktorer och påstådda förbud mot att elda lövhögar. Det är bedrövligt.  

Fundamentala frågor står på spel i valet. Ytterst handlar det om Europas demokrati, fred och säkerhet. Själva orsaken till att EU en gång bildades. Nu ser vi att dessa värden utmanas. Både utifrån i form av Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina, och inifrån i form av populism och extremism. Ytterst är det den europeiska säkerhetsordningen som står på spel, liksom rättsstatens principer.

Nu behöver vi partier som pratar allvar med väljarna.

Samtidigt är den kommande mandatperioden bokstavligt talat sista chansen för EU att klara klimatmålet om 55 procents utsläppsminskning till 2030. Nu hotas EU:s position som klimatföregångare av krafter som vill vrida klockan tillbaka. Krafter som förnekar vetenskapliga faktum och visar förakt för forskningen. Det vore förödande för EU:s konkurrenskraft och för jobben om vi slog av på takten nu.

Hög tid för partierna att ge svar 

Med knappt två månader till valet är det hög tid för partierna att svara på de mest brännande frågorna: Hur ser de på behovet av en utvidgad EU-budget för att klara det massiva och helt avgörande stödet till Ukraina? Och för att klara klimatomställningen? Hur ska EU klara kompetensförsörjningen inom välfärden? Hur ställer de sig till att släppa in Ukraina, Moldavien och Georgien i EU?  

Men i stället för en seriös debatt om Europas stora utmaningar tycks partierna vilja diskutera helt andra frågor. Debatten präglas av populism, personfokus och billigt effektsökeri. 

Självklart måste vi kunna debattera EPA-traktorer och regler för snus, men det är lite tröttsamt att se politiker efter politiker storma ut i debatten för att plocka poäng i någon fråga som kanske inte ens avgörs i Europaparlamentet.

”Politiska lycksökare i helikopter”

Den omogna svenska EU-debatten öppnar också dörren för politiska lycksökare i helikopter som vill ”röra om i grytan”. Som påstår sig kunna vifta med ett trollspö och ”omförhandla” EU, utan att precisera hur det ska gå till. 

Det verkar som de politiska partierna tror att svenska folket endast klarar av en EU-debatt som är lättuggad och som fokuserar på enkla frågor. Men det är inget fel på engagemanget hos svenska folket. När vi tillsammans med Novus ställt frågor om EU-valet visar svaren på ett högt intresse och ett stort mått av allvar.

  • 68 procent är oroliga för den demokratiska utvecklingen i Europa. Vem tar deras oro på allvar?
  • 44 procent tycker att svenska politiker borde prata mer om EU, och bara 8 procent tycker att de borde prata mindre om EU. Det är siffror som borde leda till självrannsakan.
  • 85 procent tycker att den politiska debatten i högre grad än i dag ska baseras på fakta och kunskap. Säkert en reaktion på personcentrering, spektakulära utspel och orealistiska löften som vi sett så mycket av. Folk har fått nog av det. 

Baksmällan kan bli rejäl

Nu behöver vi partier som pratar allvar med väljarna. Partier som inte snuttifierar och förenklar det komplexa.  

Min uppmaning till medier, politiker och samhällsaktörer är därför enkel: Låt EU ta plats. Förenkla inte. Fokusera på de stora frågorna. Annars kan baksmällan bli rejäl den 10 juni.  


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00