Analys av 
Anton Säll

Så ska M bli ett miljöparti utan att bli Miljöpartiet

Inför stämman i Umeå har Moderaterna bråkat om vindkraften. Nu är frågan avgjord genom en gammal hederlig kompromiss.

Christofer Fjellner, Moderaterna.
Christofer Fjellner, Moderaterna.Foto: Pontus Lundahl/TT
Anton Säll

UMEÅ. På förhand hade det blåsts upp som en av de stora konflikterna på stämman, den om det kommunala vindkraftsvetot. I partistyrelsens förslag ville de förändra vetot genom att ”kräva att eventuella veton inkommer tidigt i processen”, som det stod i förslaget inför stämman. Men det ville inte Oliver Rosengren och M i Kronoberg.

Moderaterna har sedan länge lokaliserat storstadsväljarna som nyckeln för bibehållen makt 2026. Som ett led i detta har man bestämt sig för att partiet ska utveckla sin klimatpolitik utöver valrörelsens diskussion om mer kärnkraft. Partiet har gått bakåt i städerna men framåt på landsbygden, vilket har inneburit två saker för partiet:

Vindkraft har blivit en infekterad fråga, även internt. Kommunalråden har tyckt en sak, en del i partitoppen något annat. Dessutom har man nu regeringsmakten, vilket betyder att man måste se till att man får fram tillräckligt med el på kortast möjliga tid.

Kronoberg mot partistyrelsen

Frågan drogs till sin spets inför stämman när Kronobergsrepresentanten Oliver Rosengren samlade stöd för en motion som gick ut på att det kommunala vindkraftsvetot skulle utökas till att innefatta även närliggande grannkommuner. Det gick stick i stäv med partistyrelsens formulering som var att:

”Allt för ofta kommer vetot in sent i handläggningsprocessen och utan att det ställs krav på motivering. Det skapar stora onödiga kostnader både för det privata och det offentliga”.

Vindkraftsvetot har varit en av de mest omdebatterade inför stämman, men trots att frågan varit omdebatterad i medierna så det blev ingen strid. Inget annat utskott behövde förhandla lika länge, men var trots det klara redan vid 20.30 på torsdagskvällen.

Partistyrelsen via Stockholms stads oppositionsborgarråd Christofer Fjellner menade att skrivningen innehöll ”bra tydliggöranden”.

"I stället bör kommuner ge besked tidigare i processen och kommuner behöver tidigare få beslutsunderlag", stod det i partistyrelsens förslag. Men nu "ska kommuner i tidigare skede garanteras tillräcklig information om en vindkraftsetablering", enades parterna i konflikten om. Dessutom ska grannkommuners synpunkter beaktas i processen. Utöver det ska det utredas hur fastighetsskatten som vindkraften betalar ska återföras till kommunen. 

Läs också

Alla vann, enligt dem själva

Så även om partistyrelsen fick gå med på vissa kompromisskrivningar gick partistyrelsens Christofer Fjellner och utskottets ordförande Helena Storckenfeldt ut från förhandlingarna som en nöjd duo. Han sa saker som att Moderaterna inte ska bli Miljöpartiet, eftersom Miljöpartiets valresultat är det enda kvitto som behövs på hur bra deras politik är. Oliver Rosengren var nöjd med att kommungränsen inte längre blir avgörande för veto och att rätten till ersättning finns med, vilket han menade var tydliga spår från hans motion.

Klart är i alla fall att partiet har lyckats klubba en klimatpolitik utan större konflikter utåt. Fjellner var nöjd, den övriga partiledningen lär vara det också.

Moderaterna vill inte hålla med om det själva, men vindkraftsfrågan har blivit en symboliskt viktig. SD är motståndare och Ebba Busch pratade innan valet och innan hon fick näringsministerportföljen om ”stålskogar av vindkraft”. Nu har Moderaterna trots allt kylt ner frågan internt. Det är nödvändigt för partiets väg framåt när man ska locka tillbaka storstadsväljarna till valet 2026.

 

Att-satser om vindkraftsfrågan
  • att utreda huruvida den fastighetsskatt vindkraften betalar kan återföras till berörda kommuner
  • att kommuner i ett tidigt skede garanteras tillräcklig information för att kunna bedöma konsekvensernas av en eventuell vindkraftsetablering, för att därmed ha möjlighet att tidigare i processen kunna ta ställning till en framtida etablering.
  • att processen hos berörda myndigheter effektiviseras, snabbas på och rättssäkras så att tillståndsprocessen för vindkraftsetablering förkortas väsentligt.
  • att närboende till vindkraftverk och övriga sakägare garanteras skälig ersättning från vindkraftsbolaget under ett vindkraftverks hela livslängd
  • att närboende till vindkraftverk får rätt till inlösen av bostadsfastigheter, till det värdet fastigheten hade före vindkraftsetableringen
  • att grannkommuner vars invånare påverkas av en vindkraftsetablering bereds möjlighet att inkomma med synpunkte
  • att det skyddsavstånd till bostadsbebyggelse som gäller i kommunen där vindkraften etableras ska respekteras även för boende i grannkommuner

Nämnda personer

Helena Storckenfeldt

Riksdagsledamot (M)
Master i internationella affärer (Hults uni. 2019)

Christofer Fjellner

Förste vice ordförande (M) kommunstyrelsen Stockholms stad, oppositionsborgarråd Stockholms stad, ledamot i partistyrelsen
Studier i statsvetenskap och ekonomi (Lunds uni. och Uppsala uni.)

Oliver Rosengren

Riksdagsledamot (M), ledamot (M) SKR:s beredning för digitalisering
Ekonomie master i nationalekonomi (Linnéuniversitetet, 2016)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00