Debatt

S: Vi ger välfärden historiska tillskott

DEBATT. Vi har råd med alla krisåtgärder tack vare starka offentliga finanser. Vårt besked är att brist på pengar får inte, kommer inte och ska inte stå i vägen för vårdpersonalens arbete. Det skriver finansutskottet ordförande Fredrik Olovsson (S).

Finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) och finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) och finansminister Magdalena Andersson (S).Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Fredrik Olovsson (S)
Ordförande, finansutskottet


Under våren har Sverige genomgått en stor prövning. Coronakrisen har i första hand drabbat liv och hälsa, men den har också lett till ett mycket allvarligt ekonomiskt läge både globalt och här hemma i Sverige. Under våren har riksdag och regering kraftsamlat för att gemensamt trycka tillbaka smittspridningen och samtidigt dämpa virusets ekonomiska effekter. Totalt har 9 extra ändringsbudgetar lämnats till riksdagen. Vi har vidtagit historiska åtgärder på nära 270 miljarder kronor i direkta kostnader och många mer miljarder i krediter och garantier.

Vårt besked är glasklart

Under våren har den socialdemokratiskt ledda regeringen jobbat efter en tydlig strategi.

För det första ska sjukvård, smittskydd och äldreomsorg ha alla nödvändiga ekonomiska resurser. Därför tar staten notan för alla skäliga merkostnader som kommuner och regioner har på grund av coronaviruset. Personalen i sjukvården och äldreomsorgen jobbar nu många och långa arbetspass, med brist på tillräckligt många kollegor och med brist på skyddsutrustning och sjukvårdsmateriel.

Vårt besked är därför glasklart – brist på pengar får inte, kommer inte och ska inte stå i vägen för personalens arbete. Därtill gör vi historiska tillskott till välfärden, med ytterligare 26 miljarder i generella bidrag för i år, varav 12,5 miljarder permanentas för kommande år.

Många blir arbetslösa

Totalt har 9 extra ändringsbudgetar lämnats till riksdagen. Vi har vidtagit historiska åtgärder på nära 270 miljarder kronor i direkta kostnader och många mer miljarder i krediter och garantier.

Fredrik Olovsson (S)
Ordförande, finansutskottet

Därtill har coronaviruset drabbat svensk ekonomi hårt. För att rädda människors jobb och försörjning får livskraftiga svenska företag stöttas med ekonomiskt bistånd så att de ska kunna övervintra krisen och snabbt återgå i full verksamhet när det är möjligt. 

Inte minst har det statliga stödet för korttidspermittering gjort det möjligt för hundratusentals svenska löntagare att gå ned i arbetstid i stället för att gå ut i arbetslöshet.

Men samtidigt står det klart att hur många jobb vi än räddar så kommer vi inte kunna rädda alla. Redan nu har över 100 000 svenskar blivit av med jobbet och siffran kommer sannolikt att stiga. Därför ökar vi tryggheten och möjligheten till omställning för de som trots stora åtgärder blir av med jobbet. A-kassan har nu fått rimligare ersättningsnivåer och tillsammans med lättnader i medlemsvillkoren så att fler omfattas. Samtidigt höjer vi takten ytterligare i de senaste årens stora utbyggnad av så att den som blir arbetslös ska möta både tydliga krav och goda möjligheter att fylla på sin kompetens eller ta de möjligheter som finns att helt ställa om till ett bristyrke.

Styrkan i svensk ekonomi

Vi har råd med det här tack vare starka offentliga finanser. Under den förra mandatperioden investerade vi 35 miljarder i välfärden samtidigt som vi betalade av på statsskulden. Det har gjort att vi har kunnat gå in i den här krisen med 100 000 fler som jobbar i välfärden, 100 000 nya platser i kunskapslyftet och den lägsta statsskulden sedan 1977. Den gemensamma ekonomiska styrka vi har byggt upp kan vi nu använda för att rädda liv, jobb och välfärd.

Men inget land har ändliga resurser. Därför behöver vi fortsätta att stötta upp svensk ekonomi här och nu, men vi behöver också ta ansvar för framtiden. Är det något vi har lärt oss från vårens riksdagsarbete så är det att politiken kan samarbeta och ta ansvar för Sverige när det gäller. När krisen är över ska vi ha resurser kvar för att kickstarta svensk ekonomi. Då ska vi fortsätta att investera i välfärden, i jobben och i en grön och rättvis omställning.

Då ska vi återigen använda styrkan i svensk ekonomi för att bygga ett starkare samhälle, och ett tryggare Sverige.

Nämnda personer

Fredrik Olovsson

Riksdagsledamot (S), ledamot i partistyrelsen
Studier i nationalekonomi och statsvetenskap

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00