Om  
Erik Pelling

S-topp ska hitta metoder för att motverka segregationen

Erik Pelling (S) ska som särskild utredare utveckla verktyg för att minska boendesegregationen.

Foto: Uppsala kommun
Axel Hyttnäs Telin

Bättre verktyg för att minska och motverka boendesegregation. Så heter den nya utredningen som Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande i Uppsala kommun, ska leda.

I en intervju med Fastighetsnytt lyfter han en minskad segregation som ett sätt att komma till rätta med gängkriminaliteten och öka jämlikheten.

– Som kommunstyrelsens ordförande i Sveriges fjärde största kommun har jag färska erfarenheter från segregationens många nackdelar, men också handfasta erfarenheter från det lokala arbetet för att bryta segregationen, säger Pelling till tidningen.

Pellings tre punkter

Som särskild utredare ska Erik Pelling:

  • Föreslå hur verktyg för att beräkna sociala värden som kan uppnås som en följd av investeringar inom samhällsbyggnad kan vidareutvecklas, och vid behov föreslå nya verktyg med samma syfte.
  • Kartlägga hur offentlig upphandling kan användas inom samhällsplanering för att minska och motverka boendesegregation samt föreslå åtgärder för att öka en sådan användning.
  • Kartlägga vilka bostadsbolag som aktivt strävar efter att hyresgäster kan bo kvar efter omfattande renoveringar, redogöra för hur ett urval av dessa bostadsbolag arbetar och föreslå hur goda exempel kan få ökad spridning.

Uppdraget ska senast redovisas den 22 december 2023.

Läs också

Nämnda personer

Erik Pelling

Kommunstyrelsens ordförande (S) i Uppsala kommun, ledamot SKR:s beredning för socialpolitik och individomsorg
Agronom (SLU)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00