Riksdagen vill avveckla reklamskatten

MEDIER. Riksdagen anmodar regeringen att avveckla reklamskatten för tidningar. Samtidigt beslutade riksdagen att gå vidare med regeringens förslag om nya presstödsregler. 

Mattias Croneborg

Reklamskatten för dagspressen har varit omdebatterad sedan den infördes. Många finansministrar har sagt sig stödja tanken på ett slopande, men när det väl kommit till kritan har båda blocken valt att prioritera andra reformer. Men nu kan bli ändring på det.

På onsdagen beslutade riksdagen om ett tillkännagivanden om att regeringen ska återkomma till riksdagen med förslag om hur reklamskatten kan avvecklas. 

Under riksdagsåret har visserligen riksdagens tillkännagivanden duggat tätt och det är tveksamt om de innebär någon större skillnad i sak. Men merparten av dessa har sitt ursprung i alliansförlag som sedan fått stöd av SD. I detta fall är det ett alliansförslag som får stöd av regeringspartierna samt Vänsterpartiet.  

Riksdagen röstade också för regeringens proposition om ändrade presstödsregler. Men förutom reklamskatten finns ytterligare tillkännagivanden som sätter press på regeringens mediepolitik.  

Ett av dem handlar om att öka stödet till dagstidningar som kommer ut en eller två dagar i veckan. Riksdagen vill sänka spärren för presstöd för dessa tidningar genom att sänka gränsen för hur stor andel av upplagan som ska vara abonnerad.

Ett annat tillkännagivande rör samdistribution av tidningar och post. Syftet är att sänka tidningsförlagens kostnader för att köra ut tidningar till prenumeranter.

 

Dokumentation

Reklamskatten

  • Reklamskatten är en punktskatt på reklam som sprids inom Sverige. Annonser i tidningar, annonsblad, affischer, skyltar på fordon, bioreklam med flera omfattas av skatten. Däremot är annonsering i tv, radio och på internet undantagen.
  • Tidningar och tidskrifter har också ett grundavdrag på 50 miljoner kronor. Därmed är det främst de stora tidningskoncerner som drabbas av skatten.
  • Skatten är 3 procent av kostnaden för annonseringen i en allmän nyhetstidning.
  • Reklamskatten infördes 1972 för att finansiera presstödet. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00