Debatt

Republikanska föreningen: Finland är ett föredöme

DEBATT. För alla demokratiskt sinnade människor borde det vara orimligt att statschefsämbetet går i arv. Det är hög tid för väljare, politiker och partier att börja diskutera hur det framtida Sverige ska utformas, skriver Ulf Bergström, Republikanska föreningen.

Finlands president Sauli Niinisto och Sveriges drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf.
Finlands president Sauli Niinisto och Sveriges drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix/Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Ulf Bergström
Ordförande, Republikanska föreningen


I dag firar vårt grannland Republiken Finland sin självständighetsdag. Sverige och Finland har mycket gemensamt, både historiskt och politiskt. När det gäller tillsättandet av statschef skiljer sig dock länderna åt kraftigt.

I Sverige går landets högsta offentliga ämbete i arv, där en enda vit, kristen, hetero-familj ärver arbetet. Finland har valt en helt annan väg, där folket väljer sin statschef genom att lägga en röst på den kandidat de tycker är bäst lämpad och kvalificerad för uppdraget.

Finland ett föredöme

Finland har i regel förändrat sitt politiska system före Sverige och har kunnat tjäna som en förebild för vårt land.

Finland var det första landet i Europa som införde allmän och lika rösträtt för både kvinnor och män. Efter valen år 1907 fanns det nitton kvinnliga riksdagsledamöter. För svensk del dröjde det till år 1921 innan det första riksdagsvalet med allmän och lika rösträtt ägde rum. Fem kvinnor valdes då in i riksdagen.

Även på detta område är alltså Finland ett föredöme, medan Sveriges statschef ännu utses på ett antidemokratiskt sätt med anor från 1500-talet.

Ulf Bergström
Ordförande, Republikanska föreningen

Finland blev en republik i samband med landets självständighet 1917. Även på detta område är alltså Finland ett föredöme, medan Sveriges statschef ännu utses på ett antidemokratiskt sätt med anor från 1500-talet.

När korthuset faller

För alla demokratiskt sinnade människor borde det vara orimligt att statschefsämbetet går i arv. Trots detta tvekar fortfarande många partier och politiker kring att lyfta frågan om alla medborgares lika värde i Sverige.

Jag är övertygad om att det är ett allvarligt misstag för demokratins förtroende. De partier som inte vill bli omsprungna av opinionen bör ta tag i frågan. En svensk republik kommer att bli verklighet tidigare än vad många förväntar sig när monarkiskammen griper in och korthuset faller.

Kostar fyra gånger mer

Finlands republikanska system kan vara ett föredöme när vi i Sverige ska utveckla vår demokrati. Den finska modellen är inte bara mer demokratisk än den svenska, den är också betydligt mer kostnadseffektiv.

Republikanska föreningens rapport "Monarkins verkliga kostnader" visar att Sveriges antidemokratiska monarki kostar, lågt räknat, fyra gånger mer än Finlands statsskick.

Ta ställning

Trots liknande politiska system behöver dock en svensk republik inte utformas som en kopia av Finlands modell. Kanske är en president enligt tysk modell, med en mer representativ funktion, mer lämpad för svensk del?

Ett alternativ kan också vara att helt avskaffa statschefsämbetet. Det är hög tid för väljare, politiker och partier att börja diskutera och ta ställning till hur det framtida Sverige ska utformas, för att fasa ut "kungabarnen" och ge alla svenska barn och medborgare rätten att drömma om att kunna bli Sveriges statschef, oavsett namn, läggning, religion eller bakgrund. Då behöver vi tillsammans ta beslut om hur statsskicket ska utformas.

Fördjupa demokratin

I väntan på en demokratisk reform av det svenska statsskicket gläder vi oss åt Finlands självständighet. Det är ett land där medborgarna stolt får utse sin statschef i allmänna, fria och demokratiska val.

Finland har varit en republik längre än Sverige har haft allmän och lika rösträtt. Det är hög tid att vi följer Finland och gör Sverige till en fullvärdig demokrati, där alla offentliga uppdrag är öppna för alla medborgare.

Självklart kan Sverige fördjupa demokratin. För Sverige i framtiden – och framtiden ligger nära för republiken Sverige.

Nämnda personer

H.M. Drottning Silvia

Sveriges Drottning
Tolk i spanska (Sprachen-und-Dolmetscher-Institut i München 1969)

H.M. Konung Carl XVI Gustaf

Sveriges konung
Studier i historia, sociologi, statskunskap, finansrätt, ekonomi (Uppsala uni., 1968-69), nationalekonomi (Stockholms uni., 1968–69)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00