Debatt

Replik: M och SD fäller alla förslag som skulle få bort marknadsflummet

Det är inte förvånande att Ulla Hamilton försvarar friskolornas orättvisa privilegier men M och SD sviker barnen när de stoppar förslag som tar itu med marknadsskolans problem, skriver Gunilla Svantorp (S), ordförande i utbildningsutskottet, i en replik.

Vinstjakten måste få ett slut. När riksdagens högerkonservativa utan att presentera några egna konkreta förslag fäller förslag som skulle få bort marknadsflummet får vi vända oss till väljarna i höstens val, skriver debattören.
Vinstjakten måste få ett slut. När riksdagens högerkonservativa utan att presentera några egna konkreta förslag fäller förslag som skulle få bort marknadsflummet får vi vända oss till väljarna i höstens val, skriver debattören.Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag, Christoffer Sonesson
Gunilla Svantorp
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Ulla Hamilton påstår att alla problem i skolan skylls på friskolor. Det stämmer inte. Däremot finns det ett skriande behov av att ta itu med avarterna på skolmarknaden.

Läs också

Det är inte förvånande att en företrädare för Friskolornas riksförbund försvarar de orättvisa privilegier som vinstdrivande friskolekoncerner fått i svensk skola. Det som däremot är beklagligt är att Moderaterna och Sverigedemokraterna återigen väljer att ställa sig på skolkoncernernas sida istället för elevernas.

Det är ett svek mot våra barn och unga.

Vem vinner?

Att de högerkonservativa Moderaterna och Sverigedemokraterna samlade en majoritet och röstade ner regeringens förslag om en likvärdig skolpeng beskrivs av Hamilton som ”en viktig delseger”. För vem är detta en delseger?

Vinstjakt får gå före elevernas kunskapsutveckling och det är skattebetalarna som får betala kalaset. 

Det förslag som röstades ner handlade om att göra resursfördelningen mer rättvis, så att vinstdrivande friskolekoncerner inte överkompenseras för kostnader och ansvar som bara kommunala skolor har. Det var alltså en seger för de som täljer guld och dränerar svensk skola på pengar. Men en förlust för våra barn och unga.

Ta tillbaka den demokratiska kontrollen

Vi socialdemokrater vill värna allas möjlighet att välja skola, men vi ser att vinstjakten måste bort. Fokus i svensk skola ska vara på kunskap och bildning, inte att tjäna så mycket pengar som möjligt. Här blundar de högerkonservativa för alla de problem vi ser bland vinstdrivande friskolor i dag – med lägre lärartäthet, lägre lärarlöner och glädjebetyg.

Vinstjakt får gå före elevernas kunskapsutveckling och det är skattebetalarna som får betala kalaset. Det är orimligt och därför vill vi socialdemokrater ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan.

Sverige är det enda land i världen som tillåter vinstutdelning i den gemensamt finansierade skolan. Varför samhället ska överkompensera friskolekoncerner för ett arbete som de inte ens utför får vi inga svar på. Resurser som samhället vare sig har kontroll eller insyn över hur de används.

M och SD fortsätter säga nej

Moderaterna och Sverigedemokraterna samlar en majoritet i riksdagen och stoppar alla förslag som på allvar tar itu med marknadsskolans problem. Men vi socialdemokrater ger oss inte – vinstjakten måste få ett slut. När riksdagens högerkonservativa nu, utan att presentera några egna konkreta förslag, fäller förslag som skulle få bort marknadsflummet – då får vi vända oss till väljarna.

I september är det val till riksdagen. Då avgör svenska folket om deras folkvalda ska fortsätta säga nej – eller om vi ska ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden.

Läs tidigare inlägg i debatten

Hamilton: Arbetarrörelsen motarbetar hellre friskolor än tar tag i skolans riktiga problem

85 procent av alla grundskoleelever går i kommunala skolor. Men i debatten låter det som om det är tvärtom, alla problem i skolan skylls på friskolorna. Det är inte rimligt, skriver Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund.

Nämnda personer

Ulla Hamilton

Vd Friskolornas riksförbund
Jur. kand (Uppsala uni., 1984)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00