Registrering av nyckelbiotoper ska upphöra 2021

SKOGSSTYRELSEN. Generaldirektör Herman Sundqvist får i uppdrag av styrelsen att se till att myndigheten om ett år kan upphöra att registrera nyckelbiotoper vid avverkningsanmälningar. Men styrelsen var oenig och ledamot Mikael Karlsson kallar beslutet för "olyckligt".

Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist kallar beslutet en fast punkt. Styrelseledamot Mikael Karlsson kallar det "förhastat och forcerat".
Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist kallar beslutet en fast punkt. Styrelseledamot Mikael Karlsson kallar det "förhastat och forcerat".Foto: Skogsstyrelsen/2050
Johanna Alskog
Fakta
Därför vill Skogsstyrelsens att registreringen upphör
"Skälen till förslaget att upphöra med registreringen handlar främst om att det blir otydligt om registreringen ingår som en del av myndighetens tillsynsverksamhet när den sker i samband med avverkningsärenden. Tillsynen syftar till att kontrollera om lagen följs och nyckelbiotopsinventeringen regleras inte i lag. Även tilltron till tillsynsverksamheten kan ta skada om det är otydligt vad som ingår i den och vilka befogenheter myndigheten har."
– ur Skogsstyrelsens webbnyhet om styrelsebeslutet

Senast den 31 december år 2020 ska Skogsstyrelsen kunna upphöra med att registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. För att det ska vara möjligt får generaldirektör Herman Sundqvist i uppdrag

Dokumentation

Naturskyddsföreningen hör till dem som har kritiserat förslaget att upphöra med registrering av nyckelbiotoper:

"Stora konsekvenser för Skogsstyrelsens legitimitet"
Skogsstyrelsens förslag att sluta registrera nyckelbiotoper innebär en rejäl inbromsning i naturvårdsarbetet, i en tid när det i stället behöver trappas upp. Det skriver Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen. 


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00