Regeringen satsar på utsatta områden – ”Yrvaket” menar kommunpolitiker

Regeringen vill stärka Arbetsförmedlingens närvaro i utsatta områden. Initiativet är välkommet men kommer för sent enligt Stockholms arbetsmarknadsborgarråd: ”Det är något som vi från kommunerna har pekat på i många år”.

”Framförallt reagerar jag på det väldigt yrvakna i Eva Nordmarks besök” säger Karin Ernlund.<br>
”Framförallt reagerar jag på det väldigt yrvakna i Eva Nordmarks besök” säger Karin Ernlund.
Foto: Duygu Getiren/TT
Johan Manell

Det har varit mycket fokus på Arbetsförmedlingen under mandatperioden. Ett omfattande reformarbete pågår sedan Centerpartiet fått med det i januariavtalet. Samtidigt som den arbetsförmedlande delen av myndighetens uppdrag ska skalas ned är flera partier eniga om att Arbetsförmedlingen samtidigt behöver stärka sin lokala närvaro.

Regeringen satsar 470 miljoner på att myndigheten ska öka sin närvaro i utsatta områden. Nyligen var arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på besök i Rinkeby för att prata om satsningen. Men Stockholms stads arbetsmarknadsborgarråd Karin Ernlund (C) är inte imponerad.

– Framförallt reagerar jag på det väldigt yrvakna i Eva Nordmarks besök. Att komma nu i mars 2022 med några månader kvar till valet och då presentera att Arbetsförmedlingen ska stärka sin lokala närvaro i de områden där arbetslösheten är som högst är väldigt senkommet. Det är något som vi från kommunerna har pekat på i många år och något som vi i Centerpartiet i riksdagen har pekat på i många år, säger hon till Altinget.

Olika frågor

Centerpartiet är kluvet till Arbetsförmedlingen. Å ena sidan är partiet kritiskt till Arbetsförmedlingens förmedling av arbeten, å andra sidan menar partiet att myndigheten behöver vara mer närvarande för att fler ska hitta ett jobb. Men det finns ingen motsättning i det menar Karin Ernlund.

– Det som Centerpartiet vill är att Arbetsförmedlingen ska vara lokalt närvarande så att människor kan skriva in sig, att det ska vara lätt att att söka upp Arbetsförmedlingen om man behöver myndighetens hjälp. Sen själva matchandet mot arbete och studier vill vi att externa leverantörer ska göra. Det är viktigt att man särskiljer myndighetsuppdraget från själva matchningsverksamheten.

Närvaro på flera sätt

Hur den ökade närvaron ska se ut är däremot inte huggit i sten. I myndighetens regleringsbrev står det att:

”Arbetsförmedlingen ska, i jämförelse med situationen i slutet av 2021, öka den kontinuerliga fysiska närvaron som sker i egen regi, genom servicekontor eller genom samverkan med kommunerna.”

Karin Ernlund är inne på samma spår.

 För mig spelar det ingen roll vems logotyp som står på dörren. Om det är Arbetsförmedlingen, Stockholms stad eller en extern aktörs skylt utan det viktiga är att det är nära för dem som behöver Arbetsförmedlingens stöd att komma i kontakt med myndigheten. I Stockholm välkomnar vi att de sitter med sina tjänstemän i våra lokala jobbtorg till exempel.

Vad tycker du att Eva Nordmark behöver göra för att fler ska få jobb?

– Hon måste se till att satsa på det som fungerar. Där föreslår Centerpartiet nationellt mer resurser till matchningstjänsterna och nystartsjobb. Det vet vi att det är insatser som fungerar.

Nämnda personer

Karin Ernlund

Partisekreterare Centerpartiet
Master i offentlig administration (Hong Kongs uni. 2008)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00