Pourmokhtari klarar omröstning – får fortsätta som minister

C, V och MP lyckades bara samla ihop 66 röster. Riksdagen har därmed fortsatt förtroende för klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) hade statsministerns stöd inför omröstningen.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) hade statsministerns stöd inför omröstningen.Foto: Christine Olsson/TT
Axel Hyttnäs Telin

Efter onsdagens misstroendeomröstning i riksdagen kan klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) andas ut.

Omröstningen ägde rum på Centerpartiets och Miljöpartiets initiativ, men backades även upp av Vänsterpartiet. Totalt samlade de ihop 66 av de 175 röster som krävs för att tvinga Pourmokhtari att avgå från sin post.

Liberalernas gruppledare Lina Nordquist försvarade ministern i riksdagen innan omröstningen och pekade på att det tack vare henne för första gången nu finns en plan på hur Sverige ska nå nettonoll i koldioxidutsläpp senast 2045.

– Den här regeringens klimatpolitik syftar inte till att minska koldioxidutsläppen. Den syftar till att helt eliminera dem, säger hon.

– Inget av oppositionspartierna har någon sammanhängande politik för att nå hela vägen.

MP: Inte lämplig för jobbet

Miljöpartiets ena språkrör Daniel Helldén menar att Pourmokhtari flera gånger agerat på ett sätt som visar att hon saknar lämplighet för sitt arbete.

– Misstroendeförklaring är ett verktyg som ska användas mycket varsamt. Men sedan regeringen tillträdde under hösten 2022 har otaliga steg tagits som raserar den klimat- och miljöpolitik som Sverige har byggt upp under flera decennier, säger Helldén i talarstolen. 

Så röstade riksdagen
  • 66 röstar ja till att fälla ministern
  • 172 röstar nej till att fälla ministern
  • 104 avstår från att rösta
  • 7 frånvarande

S lade ned sina röster

Det var länge osäkert hur Socialdemokraterna skulle rösta, men sent på tisdagen meddelade S att de skulle lägga ned sina röster och rösta gult.

– Vi socialdemokrater har alltid varit restriktiva i användandet av misstroendevotum, eftersom det är riksdagens absolut skarpaste verktyg för att kritisera statsråd, säger partiets gruppledare Lena Hallengren.

Samtidigt är Hallengren kritisk och konstaterar att regeringen och Pourmokhtari avsiktligen för en politik som leder till ökade utsläpp.

– Statsrådet och regeringen hade kunnat agera annorlunda, säger Hallengren.

Läs också

Nämnda personer

Romina Pourmokhtari

Klimat- och miljöminister (L)
Studier i statsvetenskap (Uppsala uni.)

Lina Nordquist

Förste vice partiordförande (L), gruppledare i riksdagen, social- och sjukvårdspolitisk talesperson, ledamot i partistyrelsen
fil. dr. fysiologi (Uppsala uni. 2007)

Daniel Helldén

Språkrör Miljöpartiet
Doktor i statsvetenskap (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00