Milton: "Parterna har stort ansvar"

MATCHNING. Utanförskap på arbetsmarknaden och brist på arbetskraft skulle kunna bromsas om fler kunde få sina kunskaper validerade till formella meriter anser Jonas Milton, ordförande i valderingsdelegationen.

Tidigare VD:n för Almega Jonas Milton leder delegationen som ska förbättra möjligheterna till validering, en delegation som tillsattes av förra gymnasieministern Aida Hadzialic. Gruppen är brett sammansatt med representanter från arbetsmarknaden och ska vara helt klar med sitt arbete 2019. Under veckan blev den nationella strategin för validering klar. Den spikar arbetet framöver.

– Det här arbetet är viktigt av flera olika skäl, det är uppenbart att det behövs insatser för att många nyanlända ska kunna validera sina utbildningsmeriter och kunskaper, säger gymnasieminister Anna Ekström (S) till Altinget.

Ordföranden Jonas Milton berättar att mottagandet av den nationella strategin hittills har varit positivt:

– Skälet till det tror jag är att det är en fråga som uppfattas allt viktigare, säger ordföranden Jonas Milton till Altinget och fortsätter:

– Det är två delar i det, dels har vi många nyanlända som behöver få fotfäste på arbetsmarknaden, dels finns det ett stort rerkyteringsbehov i många branscher.

LÄS OCKSÅ: Milton: Validering minskar utanförskapet

Ekonomiska och organisatoriska lösningar behövs

Valideringsdelegationen arbetar med snåriga regler för yrkeslegitimationer och med ännu snårigare regler för hur arbetserfarenhet och utländska utbildningar ska översättas till svenska yrkesregler. Det finns gott om utmaningar att tampas med menar Milton.

Läs hela artikeln på Altinget Utbildning (Abonnemang krävs. Prova gratis, ej bindande, här).

Forrige artikel Nytt råd ska ska få snurr på digitaliseringen Nytt råd ska ska få snurr på digitaliseringen Næste artikel Ygeman stänger dörren för beredskapspolisen Ygeman stänger dörren för beredskapspolisen
Reservationsfest om terrororganisationer

Reservationsfest om terrororganisationer

SPRETIGT. Reservationerna haglade när riksdagens justitieutskott behandlade regeringens proposition om särskilt straffansvar för den som har samröre med en terroristorganisation

"Låt 2020 bli det år då alla förstod vad omvårdnad är"

DEBATT. År 2020 har utsetts till Sjuksköterskans och barnmorskans år. Nu hoppas vi att omvårdnadsyrket får det erkännande och stöd det förtjänar. Det skriver Ami Hommel och Johanna Ulfvarson, Svensk sjuksköterskeförening.