Överblick: Uppgifterna om Lööf kan påverka valrörelsen och L föreslår friskolereform

Liberalerna vill se en friskolereform. Uppgifterna om C-ledaren Annie Lööf kan påverka slutspurten i valrörelsen. Högerväljare har lägre förtroende för myndigheter än vänsterväljare. En av fem läkare vill lämna yrket.

Foto: Christine Olsson/TT
Josefin LingströmRebecka Prahl

I går kväll rapporterade Ekot att mannen som misstänks för mordet i Almedalen, även planerade på att mörda Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Brottsmisstanken gäller förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord och Lööf har fått ett målsägandebiträdande.

– Han använde inte ordet erkänner, men hans försvarare sade i förra veckan att han underkastar sig brottsrubriceringen och det gällde då det här misstänkta brottet med målsägande Annie Lööf, säger åklagare Henrik Olin till Ekot.

Enligt statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson kan uppgifterna om Lööf påverka slutspurten i valrörelsen och att tonläget i debatterna förändras.

– Det kanske gör att affekten i valrörelsen dämpas, säger han till TT/Omni.

Friskolereform från L

Liberalerna presenterar nya skolförslag som tillsammans bildar en friskolereform. Bland annat ska riskkapitalbolag inte få driva skolor i Sverige och Skolinspektionen ska kunna ge högre sanktionsavgifter. De vill även att nystartade friskolor inte ska få dela ut vinst, förbudet skulle gälla i 4-5 år.

– Vi vill se till att de långsiktiga ägarna garanterar sin ekonomiska styrka. Här har vi adderat en tydlig signal, säger partiledaren Johan Pehrson under presentationen av förslagen.

L vill även reformera antagningssystemet genom ett gemensamt skolval och förändra köreglerna. Enligt skolpolitiska talespersonen Fredrik Malm borde man i stället kunna göra en intresseanmälan ett eller ett par år innan skolstart.

– Ingen ska behöva sitta med två datorer och tre mobiltelefoner på natten och vänta tills klockan slår tolv för att ställa dig i kö, tillägger Johan Pehrson.

Högerväljare har lägre förtroende

Enligt en ny undersökning från Som-institutet visar att borgerliga väljare har betydligt lägre förtroende för myndigheter än vänsterväljare. För tio år sen var det ingen märkbar skillnad mellan väljarkårerna. Något som är allvarligt och ökar konfliktnivån i samhället, enligt statsvetaren Sören Holmberg. Minst förtroende för myndigheterna har SD-väljare.

– Det stora hände när SD blev ett stort parti. De har varit mycket mer negativa till det mesta i samhället. Vad som har hänt är att kristdemokrater och moderater också har börjat närma sig SD i sin kritiska inställning, säger Holmberg till TT/Omni.

En av fem vill sluta

Enligt Läkarförbundets nya arbetsmiljöenkät vill en av fem läkare sluta i yrket helt och hållet. Förbundet har intervjuat nästan 16 000 läkare i Sverige och många läkare uppger att de inte hinner äta eller gå på toaletten samt utsätts för långvarig etisk stress.

– För läkare som jobbar på sjukhus är vårdplatsbristen det största arbetsmiljöproblemet – man vårdar vårdplatser i stället för att vårda patienter, säger förbundsordförande Sofia Rydgren Stale till SVT.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00