Överblick: SD-ledning vill se Nato-medlemskap och i S ska frågan debatteras

Sverigedemokraternas partiledning blixtinkallas för att ge ledningen grönt ljus för Nato-medlemskap. I Socialdemokraterna kallas samtidigt till säkerhetspolitisk dialog. Macron och Le Pen vidare till andra omgången i franska presidentvalet.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har svängt i sin syn på Nato-medlemskap.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har svängt i sin syn på Nato-medlemskap.Foto: Christine Olsson/TT
Johan Manell

Efter kriget i Ukraina har diskussionen om Nato börjat ta fart i Sverige. Tidigare har både Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna varit emot ett svenskt Nato-medlemskap. Men nu börjar det röra sig i partierna.

SD:s partiledning har kallat in partistyrelsen till ett möte runt lunchtid för att diskutera frågan, skriver Expressen.

Syftet med mötet är enligt tidningen att ”den högsta partiledningen ska beviljas mandat att uttala stöd för en svensk Natoansökan”.

S-dialog

Samtidigt gick Socialdemokraterna ut på morgonen och kallade partiets medlemmar till en ”säkerhetspolitisk dialog”.

– Det här riktar sig dels mot förtroendevalda, dels mot medlemmar som är intresserade av de säkerhetspolitiska frågorna, för att vi ska få en bredare förståelse för vad som har hänt i vår omvärld och lära oss om för- och nackdelarna med vår nuvarande säkerhetspolitiska linje, säger Tobias Baudin (S), partisekreterare till TT.

Så sent som i höstas hade partiet kongress och fattade beslut kring säkerhetspolitiken men med anledning av kriget i Ukraina kan det komma nya beslut. I pressmeddelandet som skickas ut står det att:

”Om det under processens gång uppstår ett behov av att göra ett förändrat säkerhetspolitiskt vägval är det upp till partistyrelsen som partiets högsta beslutande organ mellan kongressperioderna att ta ett sådant beslut.”

Fransk presidentvalsrysare

I det franska presidentvalets första omgång fick den sittande presidenten Emanuel Macron och Nationell samlings Marine Le Pen flest röster. Nu väntar en andra omgång den 24 april, skriver bland andra Svenska dagbladet.

– Inget är avgjort ännu. Den debatt vi ska föra under de två närmaste veckorna är avgörande för vårt land och för Europa. Jag vill ha ett Frankrike som ger möjligheter för oss alla. Leve Frankrike, sade Macron på valvakan under söndagskvällen, enligt SVD.

Gamla regionpolitiker

Landets regionpolitiker är i många fall äldre visar en granskning som SVT har gjort. I Norrbotten är hälften av regionpolitikerna över 65 år, bara 2 procent är under 30 år.

– Där har partierna en jätteuppgift att locka yngre att vara med, att engagera sig, att ställa upp i val. Utan det faller hela tanken om en representativ demokrati, säger statsvetaren Simon Matti till SVT Norrbotten.

Också i Västernorrland är regionpolitikerna årsrika. Drygt hälften är över 65 år och bara tre personer är under 30 år.

– Yngre människor kanske inte är så intresserade av sjukvårdsfrågor överhuvudtaget, säger Lena Asplund (M), avgående ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden till SVT Västernorrland.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00