Överblick: Ny spionlag risk för journalistiken och Uniper vill inte bygga kärnkraft

Turkiets president Erdogans utpekande av exiljournalisten Bülent Kenes kritiseras. Uniper gör klart att man inte vill bygga ny kärnkraft i Sverige. Och en väntande grundlagsändring innebär att publicister som granskar internationella förhållanden kan åtalas för utlandsspioneri. 

Foto: Henrik Montgomery/TT
Sanna Rayman

TT/Omni rapporterar att flera internationella journalist- och civilsamhällesorganisationer kritiserar Turkiets president Recep Tayyip Erdogans utpekande av den turkiske exiljournalisten Bülent Kenes. Det var vid pressträffen med statsminister Ulf Kristersson, som Erdogan nämnde Kenes namn och krävde hans utlämning från Sverige.

Organisationen Committee to Protect Journalists (CPJ) varnar Sverige för att utlämna honom och menar att Sverige inte kan kalla sig demokrati om så sker.

Journalistik försvåras med grundlagsändring 

Även på DN Debatt diskuteras press- och yttrandefrihet i dag. Här varnar företrädare för medieorganisationer för att den grundlagsändring som riksdagen väntas fatta beslut om i nästa vecka kan leda till att yttrandefriheten begränsas och viljan och modet att agera som visselblåsare kringskärs. Det är genom lagen om utlandsspioneri som dessa konsekvenser riskeras och undertecknarna ger flera exempel på granskningar och journalistik som är i farozonen om lagen träder i kraft. Exempelvis skulle SVT:s granskningar om FN-soldaters övergrepp mot barn eller granskning av Turkiet under pågående Nato-process kunna vara förenade med publicistisk risk. 

Riskerna med den nya lagstiftningen har tidigare i år diskuterats av Altingets krönikör Daniel Wiklander, tillika ansvarig utgivare för tidskriften Scoop. Wiklander konstaterade bland annat att med den nya lagen kan journalistisk granskning av Sveriges kommande allierade inom Nato vara förenat med åtalsrisk.

Följ beslutskedjan här.

Uniper vill inte bygga ny kärnkraft i Sverige

Det tyska energiföretaget Uniper, som är delägare i samtliga av Sveriges aktiva kärnkraftverk, kommer nu med nya besked om utsikterna för ny kärnkraft i Sverige.

För några veckor sedan sade vd:n för Uniperägda Barsebäck Kraft, Åsa Carlsson, till SVT:s Agenda att ny kärnkraft skulle vara möjlig i Sverige i bolagets regi. Det tillbakavisas nu av George Oppermann, som är talesperson för Uniper i Tyskland, rapporterar SR Ekot.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00