Överblick: Ny regering lär dröja i Tyskland och oro för ovaccinerade

Regeringen tillsätter en delegation för att komma åt fusk och brott på arbetsplatser. På Island vinner sittande regeringskoalition valet, men mycket är ändå oklart. Oklart är det även i Tyskland, där regeringsbildning väntar. Och ska man kunna kräva vaccinerad personal i välfärden?

Foto: Michael Sohn/AP/TT
Sanna Rayman

Det var tajt, men Socialdemokraterna vann det tyska valet, rapporterar flera medier. TT/Omni skriver att det socialdemokratiska SPD utropades till största parti klockan 05 på måndagsmorgonen, med 25,7 procent av rösterna.

Någon talmansprocess motsvarande den svenska blir det inte i Tyskland, när regeringsbildningen ska börja. Det berättade Thomas Sommerer, professor i statsvetenskap vid universitet i Potsdam i gårkvällens Agenda. Vanligtvis är det valvinnaren som förväntas inleda samtalen, men det jämna läget efter tyska valet innebär möjligen att flera partier börjar diskutera parallellt.

Läs mer om tyska valet i en analys av Altingets Johan Manell.

Vaccinationsfrågor oroar i välfärden

DN rapporterar om Region Dalarna, där man just nu utreder om det är möjligt för en arbetsgivare att kräva att arbetssökande till vården ska vaccinera sig.

– Om mormor vårdas på Falu lasarett så ska dalfolket som betalar skatt ha rätt att kräva att risken för infektion ska vara så låg som möjligt, säger regionrådet Ulf Berg (M) till tidningen.

Sveriges Radio rapporterar å sin sida om mamman Elins oro i Skara kommun, där ovaccinerad förskolepersonal kan utgöra en fara för hennes son med nedsatt immunförsvar samt lungkapacitet. Mamman vill att förskolan inför skyddsutrustning för den personal som inte är vaccinerad, men kommunen menar att man inte kan kräva det av sin personal. 

Häromdagen skrev SvD att en analys från Folkhälsomyndigheten visar att Stockholms läns äldreomsorgspersonal kan ha Sveriges lägsta vaccintäckning.

Samma sak men annorlunda på Island

Även på Island har man hållit val till det isländska Alltinget. Den sittande regeringskoalitionen vann, men det är oklart om regeringen - bestående av Gröna vänstern, nationalkonservativa Självständighetspartiet och liberala Framstegspartiet med Katrín Jakobsdóttir som statsminister - kommer att lyckas hålla ihop.

Lika oklart är det om statsministern behåller sin post, då hennes parti blivit koalitionens minsta. Det rapporterar bland andra TT/Omni.

Delegation mot brott i arbetslivet

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark höll under förmiddagen en pressträff om arbetslivskriminalitet och berättade då att regeringen inrättar en delegation mot arbetslivskriminalitet.

– Samhällets syn på arbetsgivare som utnyttjar människor och snedvrider konkurrensen måste vara kompromisslös. Den nationella delegationen kommer att utgöra ytterligare en ambitionshöjning i arbetet med att bekämpa fusk och brottslighet i arbetslivet och därmed öka tryggheten i samhället, sade Nordmark.

Till ordförande för den nationella delegationen har regeringen utsett Ola Pettersson, som tidigare arbetat som chefsekonom på LO och som i slutet av augusti aviserade att han slutade där.

Kommitténs direktiv kan läsas här

Nämnda personer

Ola Pettersson

Ordförande Delegationen mot arbetslivskriminalitet
MSc Economics (Handelshögskolan i Stockholm 1998)

Eva Nordmark

Senior rådgivare Rud Pedersen Public Affairs, Styrelseordförande Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH)
Studier i statskunskap och nationalekonomi (Luleå tekniska uni., 1994)

Ulf Berg

Regionråd i Region Dalarna
Polis (Polishögskolan 1977)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00