Analys av 
Johan Manell

Koalitionspoker efter det tyska valet 

Det kommer att bli en fajt mellan Olaf Scholz (SPD) och Armin Laschet (CDU) om att bli Tysklands nästa kansler. Men det är De gröna och liberala FDP som avgör vem det blir. Nu höjer partierna insatserna i det som i Tyskland beskrivs som en ”koalitionspoker”.

Olaf Scholz  och Armin Laschet (i mitten) vill bli Tysklands nästa kansler. Men det är Anna-Lena Baerbocks (t.v.) De gröna och Christian Lindners (t.h.) FDP som avgör.
Olaf Scholz  och Armin Laschet (i mitten) vill bli Tysklands nästa kansler. Men det är Anna-Lena Baerbocks (t.v.) De gröna och Christian Lindners (t.h.) FDP som avgör.Foto: Matthias Schrader, Michael Sohn, Markus Schreiber, Sebastian Kahnert/AP/TT
Johan Manell

Socialdemokratiska SPD blir största parti i Tyskland (25,7 procent). Det är första gången sedan 2002 det sker. Men skillnaden mot för 19 år sedan är att valvinsten denna gång inte garanterat innebär att partiet kommer att leda nästa regering.

Valresultatet i Tyskland

SPD: 25,7 procent

Union (CDU+CSU): 24,1 procent

De gröna: 14,8 procent

FDP (Liberalerna): 11,5 procent

Alternativ för Tyskland: 10,3 procent

Die Linke (Vänsterpartiet): 4,9 procent

Övriga: 8,6 procent

De två stora ”folkpartierna” SPD och kristdemokratiska Union (CDU+CSU) har nämligen tappat mark. I helgens val fick de tillsammans inte ens hälften av rösterna (49,1 procent) att jämföra med 2002 då nästan fyra av fem tyskar röstade på något av de båda partierna (77 procent).

Kungamakarna

Att de större partierna har försvagats gör att makten över vem som får bilda regering ligger i två andra partiers händer, nämligen De Gröna (14,8) och liberala FDP (11,5). Det är två alternativ som ligger på bordet. Antingen väljer De gröna och FDP att samarbeta med SPD (Trafikljuskoalition) eller med Union (Jamaicakoalition). 

Trafikljus och Jamaica

Koalitionsalternativ i Tyskland döps efter partifärger.

En så kallad trafikljuskoalition består av Socialdemokraterna SPD (Rött), Miljöpartiet De Gröna (Grönt) och Liberalerna FDP (Gult).

En så kallad Jamaicakoalition består av Kristdemokraterna Union (Svart), Miljöpartiet De Gröna (Grönt) och Liberalerna FDP (Gult). 

Normalt sett hade det naturliga varit att valvinnaren SPD tar initiativ till koalitionsförhandlingar. Men beskeden på valnatten tyder på att De gröna och FDP först ska sätta sig tillsammans för att sedan inleda förhandlingar med antingen Socialdemokraterna eller Kristdemokraterna (eller kanske till och med två förhandlingar parallellt).

Poker med höga insatser

I det som Tyskland beskriver som ”koalitionspoker” menar bedömare att den som vill bli kansler kan få betala ett högt pris. De gröna och FDP sitter med trumf på hand. Men det gäller också för dessa partier att enas sinsemellan och det kan bli nog så svårt. 

Förutom politiska skillnader, inte minst i klimatpolitik och skattepolitik, så är både FDP:s partiledare Christian Lindner och De grönas språkrör Robert Habeck sugna på finansministerposten. De har också olika favoriter. De Gröna vill helst se en trafikljuskoalition, FDP helst en Jamaicakoalition.

Fördel Scholz

Det som talar för ett trafikljus är att SPD trots allt är det största partiet och att kristdemokratiska Union samtidigt gör sitt sämsta val någonsin. Kanslerkandidaten Olaf Scholz går in stärkt i pokerpartiet jämfört med den stukade Armin Laschet.

Dessutom kan det vara taktik från FDP att tala sig varm för det andra alternativet. Det gör att kostnaden för SPD och De gröna blir högre om de vill få med sig partiet i sitt trafikljus.

Laschet med i racet

Men på samma sätt kan De gröna utnyttja sin roll och sätta en hög prislapp till Armin Laschet och om han vill få till en Jamaica. I dag är det en av Tysklands delstater, Schlesvig-Holstein, som har en Jamaicaregering. Den var De grönas språkrör Robert Habeck med och förhandlade fram. Så även om det inte är favoriten så har De gröna inte stängt dörren till Laschet.

Inflytande

Oavsett vilket alternativ det blir kommer De gröna och FDP att tillsammans vara större än kanslerpartiet. Varken Socialdemokraterna eller Kristdemokraterna kan räkna med att det räcker att ge de mindre partierna ett par små munsbitar. De gröna och FDP vill vara med och utforma menyn. Det gör att kommande förhandlingar också kan vara svårsmälta för SPD och Union.

Julklapp

Det kommer att ta tid att få en ny regering på plats. Efter valet i september 2017 var en ny regering på plats först i mars 2018. Nu hoppas de båda kanslerkandidaterna att det ska gå snabbare. Men det är inte tal om något snabbt avgörande.  

– Vi måste göra allt för att vara färdiga före jul, säger Olaf Scholz.  

– Definitivt före jul, menar Laschet.

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00