Överblick: Misshandlar i väntan på fängelse och regeringen nobbar Kakabaveh

Regeringen säger nej till nya budgetförhandlingar med Amineh Kakabaveh. I väntan på fängelse fortsätter dömda män att misshandla sina tidigare partners. Sverige togs på sängen av Turkiets Nato-nej.

Foto: Pontus Lundahl/TT
Anders Gustafsson

Regeringen har nu lagt fram sin extra ändringsbudget, men finansminister Mikael Damberg (S) förnekar att det sker några förhandlingar med den politiske vilden Amineh Kakabaveh.

– Jag känner Amineh och jag vet att hon är engagerad i jämställdhetsfrågor. Det här blir en budget som gör en jättestor jämställdhetsreform. Jag har en stor tro på att hon kommer stå upp för den, säger Damberg till TT/Svd.

Den vårändringsbudget som läggs fram är samma som den tidigare – men med skillnaden att den pensionskompromiss som har stöd av C, V och MP finns med.

För att vårändringsbudgeten ska antas av riksdagen krävs stöd från Amineh Kakabaveh, som har krävt garantier om ett stopp för vapenexport till Turkiet. Damberg säger att regeringen inte har gett henne något sådant löfte.

Brott i väntan på straff

I väntan på fängelset fortsätter män som dömts för våldsbrott mot sin tidigare kvinnliga partner att misshandla henne. Det visar en kartläggning som SR Ekot har gjort. De har tittat på alla fall under perioden 2019-2020 där män dömdes men var på fri fot i väntan på att straffet skulle avtjänas.

18 av männen fortsatte att begå brott mot samma kvinna som de hade dömts för övergrepp mot. En av dem tände eld på kvinnans lägenhet. En annan ringde sin tidigare partner tusentals gånger, något som gav henne panikattacker.

Åsa Witkowski, som är enhetschef vid Nationellt centrum för kvinnofrid i Uppsala, kallar det hela för ett misslyckande för samhället. Inte minst med tanke på ambitionerna att stärka brottsoffren.

– För det är ju något systemfel när vi gör så väldigt mycket rätt och bra. Men misslyckas med den sista pusselbiten, säger hon till Ekot.

Platsbrist på fängelser anges som orsak till att det dröjer med straffens verkställighet.

Turkiets chockartade Nato-nej 

Regeringen såg framför sig att Sverige och Finland skulle accepteras som fullvärdiga Natomedlemmar vid toppmötet i Madrid den 30 juni. Turkiets och Erdogans nej var en total överraskning för regeringen och utrikesminister Ann Linde (S), uppger DN.

– Om man studerat Turkiets beteende så skulle man ha varit lite mer försiktig med att ropa hej innan man kommit över ån. Erdogan är en påfågel, han tar varje chans att spela på den internationella arenan och det är ännu mer viktigt nu eftersom han står inför ett presidentval, säger Jan Hallenberg på Utrikespolitiska institutet till tidningen.

Såväl Ann Linde som Finlands president Sauli Niinistö säger sig inför ansökan ha fått uppgifter om att Turkiet skulle välkomna de båda länderna som Natomedlemmar.

Nämnda personer

Mikael Damberg

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i finansutskottet
Förvaltningslinjen (Stockholms uni., 2000)

Amineh Kakabaveh

Ordförande Varken hora eller kuvad (VHEK)
fil. mag. socialt arbete (Stockholms uni., 2005)

Ann Linde

Särskild rådgivare i utrikesfrågor Foundation for European Progressive Studies
Fil. kand i statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi (Stockholms uni., 1994)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00