OECD ser med oro på svensk hyresmarknad – ”väldigt allvarlig situation”
Det är inga muntra tongångar när OECD har tittat på läget på den svenska bostadsmarknaden. ”Utbud och efterfråge-ekvationen i Sverige när det kommer till hyresmarknaden är i allt väsentligt trasig”, säger OECD:s generalsekreterare Mathias Cormann till Altinget.
Johan Manell
NyhetschefOECD har presenterat en rapport om läget i svensk ekonomi. Organisationen tycker liksom EU-kommissionen att ett av Sveriges större problem är en dåligt fungerande bostadsmarknad. Specifikt lyfter OECD hyresmarknaden.
– Utbud och efterfråge-ekvationen i Sverige när det kommer till hyresmarknaden är i allt väsentligt trasig. Vi tror att en regering förr eller senare måste hantera det för att göra det mer rättvist för alla, säger OECD:s generalsekreterare Mathias Cormann, till Altinget.
Hur allvarlig skulle du säga att situationen på den svenska bostadsmarknaden är?
– Vi skulle säga väldigt allvarlig. Det är rätt slående att se skillnaden mellan Sverige och grannländer som Danmark, Norge och Finland. Sanningen är att ni har en av de striktaste hyresregleringarna överhuvudtaget och det snedvrider marknaden. Det ger fördelar för redan existerande hyresgäster för de gynnas av låga marknadshyror. Men det har massiv påverkan för människor som vill in på hyresmarknaden. Som antingen får sämre kvalitet eller behöver betala orimliga priser.
OECD och andra internationella bedömare tycker att vi ska införa fastighetsskatt igen. Det kommer regeringen inte att göra.
Elisabeth Svantesson (M)
Finansminister
Slår ett slag för fastighetsskatt
OECD har också synpunkter på andra delar som påverkar bostadsmarknaden. Bland annat föreslås en mer marknadsmässig fastighetsskatt och ett utfasat ränteavdrag. Ett annat förslag handlar om att flytta beskattningsrätten av fastigheter till kommunerna.
– Era skatter på arbetsinkomst är väldigt höga och era skatter på andra inkomster såsom kapital är väldigt låga och er fastighetsskatt är också jämförelsevis låg. Så det vi säger är att ni skulle kunna göra ert skattesystem mer tillväxtvänligt genom att sänka skatten på arbete och balansera det genom att öka intäktskällorna på annat håll, säger Cormann.
Men den svenska regeringen har inte för avsikt att följa rekommendationerna i de delarna.
– OECD och andra internationella bedömare tycker att vi ska införa fastighetsskatt igen. Det kommer regeringen inte att göra. Däremot är vi överens om att sänka skatten på arbete därför att det måste löna sig bättre att arbeta, säger Elisabeth Svantesson (M) till Altinget.