Nya servicekontor ska inrättas – orterna som berörs
Regeringen har fattat beslut om att ge Statens servicecenter i uppdrag att öppna minst 28 nya servicekontor i landet. När utbyggnaden är färdig kommer det totala antalet statliga servicekontor vara 148 stycken.
Johan Manell
NyhetschefPunkt 23 i januariavtalet innehåller en av de tuffaste frågorna för regeringen och samarbetspartierna, nämligen strandskyddet. Men nu kan januaripartierna åtminstone bocka av en annan del som gömmer sig i samma punkt. Nämligen den om att statliga servicekontor ska byggas ut i hela landet.
– Lokal statlig närvaro är viktigt för att hålla ihop samhället och för att upprätthålla förtroende och legitimitet för de statliga myndigheterna. Det finns behov av att stärka det här förtroendet, sade civilminister Lena Micko (S) på pressträffen där beslutet presenterades.
Landshövding som arkitekt
Utredningen som ligger till grund för förslaget tillsattes i december 2019 och har letts av Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholm. Den presenterades i december 2020 och remissrundan avslutades i februari i år.
Regeringen följer Österbergs förslag både avseende antal kontor och placeringen av dessa. Det innebär att Statens servicecenter får i uppdrag att fram till och med år 2023 inrätta 28-29 nya servicekontor.
Mindre orter
- Askersund
- Boden
- Borgholm
- Filipstad
- Finspång
- Laholm
- Lysekil
- Nordmaling
- Nynäshamn
- Stenungsund
- Sölvesborg
- Tingsryd
- Ånge
- Åre
- Östhammar
Mellanstora städer
- Eskilstuna
- Helsingborg
- Jönköping
- Linköping
- Norrköping
- Södertälje
- Uppsala
- Växjö
Storstäder (5-6 kontor)
- Stockholm
- Göteborg
- Malmö
Utsatta områden
Åtta av kontoren ska placeras i eller i anslutning till ett socialt utsatt område i åtta mellanstora städer. Minst tre kontor ska placeras på motsvarande sätt i Stockholm, Göteborg och Malmö. I dessa städer ska även 2-3 kontor öppna mer centralt.
De övriga 15 kontoren placeras på mindre orter. Där Boden är den nordligaste och Sölvesborg den sydligaste.
Ny gd leder jobbet
Ansvarig för projektet blir Statens servicecenters nya generaldirektör Åsa Lindh.
– Regeringsuppdraget är en mycket tydlig politisk signal till oss att fortsätta bygga vidare på servicekontorsreformen, säger hon i ett pressmeddelande.