Ny nämnd kan få sista ordet i vargjakt

ROVDJUR. Översynen av vem som bör ha sista ordet i vargjakten – en domstol eller en nyinrättad nämnd – ska snart vara klar. Samtidigt pågår Högsta förvaltningsdomstolens prövning av om de nuvarande reglerna med Naturvårdsverket som sista instans strider mot EU-rätten. 

Johanna Alskog

Regeringen överväger om länsstyrelsernas beslut om skydds- och licensjakt på rovdjur i framtiden ska överklagas till en så kallad partssammansatt nämnd som leds av en domare. En utredare, Charlotta Riberdahl, har fått i uppdrag från landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) att senast den 30 september föreslå om en nämnd eller förvaltningsdomstol vore bästa instansen för att hantera invändningar mot jaktbeslut.

Om utredaren väljer alternativet förvaltningsdomstol, ska överklagandena inte ta vägen över Naturvårdsverket, enligt uppdraget. Anledningen är att regeringen anser att processen bör rationaliseras och vill "minska antalet besvärsinstanser".

Oscar Alarik, jurist på Naturskyddsföreningen, är tveksam till idén om en nämnd "med brett deltagande från partsintressenter". Detta bland annat med tanke på regeringens misslyckade försök att bilda en nationell vargkommitté. Han tror också dels att en sådan nämnd inte skulle räcka för att tillfredsställa EU-kommissionens invändningar mot dagens regelverk, dels att en nämnd skulle sakna den legitimitet och den tyngd som en domstol har.

– Domstolarna har en viktig uppgift i sådana här infekterade frågor som myndigheter och politiker inte förmår att lösa, säger Oscar Alarik till Altinget.

Dagens regler synas av domstol

Enligt nuvarande regler kan länsstyrelsens beslut om jakt på rovdjur endast överklagas till Naturvårdsverket. Därefter tar det stopp. Detta var en av förändringarna när förra regeringen genomförde en regionalisering av rovdjursjakten och gjorde det möjligt för Naturvårdsverket att delegera jaktbesluten till länsstyrelserna. En ändring som EU-kommissionen har ifrågasatt, men som regeringen hittills försvarat.

Miljöorganisationerna lät sig dock inte stoppas, utan hänvisade till EU-rätten och Århuskonventionen som ger miljöorganisationer rätt att överklaga vissa beslut till domstol, och vände sig i samband med förra vinterns vargjakt till domstol. Frågan har vandrat hela vägen upp till Högsta förvaltningsdomstolen, som ännu inte sagt sitt.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00