Natoledarna: Ukraina måste uppfylla krav innan medlemskap är möjligt
VILNIUS: Trots påtryckningar från president Volodymyr Zelenskyj drar alliansens toppmöte slutsatsen att Ukraina inte kan ges något villkorslöst löfte om att gå med i Nato.
Thomas Lauritzen
Europa-analytiker, Altinget.dk”Nato kommer att göra Ukraina säkrare och Ukraina kommer att göra Nato säkrare”, sade den ukrainska ledaren tisdag kväll i ett tal i centrala Vilnius.
– Jag har kommit hit i hopp om ett Nato som inte tvivlar, inte slösar bort tid och inte sneglar mot angriparen. Jag önskar att denna beslutsamhet ska förvandlas till en tro på oss, våra militära styrkor, vårt folk, sade han.
Men medan Volodymyr Zelenskyj talade till en jublande litauisk folkmassa inne i staden antog ledarna för de 31 Nato-länderna i Vilnius kongresscenter LitExpo ett uttalande som inte ger Ukraina någon ovillkorlig garanti för att gå med i alliansen.
Även om den västliga försvarsalliansen bekräftar att det finns en plats för Ukraina efter kriget så kommer det inte att ske automatiskt.
”Alliansen kommer att stödja Ukraina i genomförandet av reformer på vägen mot sitt framtida medlemskap. Vi kommer att bjuda in Ukraina att gå med i alliansen när de allierade är överens och villkoren är uppfyllda”, sades det på tisdagskvällen i en gemensam kommuniké efter den första toppmötesdagen.
Stoltenberg tillbakavisar ukrainsk kritik
Själva formuleringen om ”villkor” som ska uppfyllas provocerade Zelenskyj tidigare under dagen och fick honom att rasa över Natos ”absurda” ovilja att komma med en inbjudan med en tydlig tidsram.
Den kritiken tillbakavisar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
”Vad de allierade har kommit överens om i dag är en stark, enad och ihållande signal till Ukraina. Det här är ett starkt paket för Ukraina som sätter en tydlig riktning mot ett Natomedlemskap”, sade Stoltenberg på tisdagskvällen.
– Det har aldrig funnits ett starkare budskap från Nato till Ukraina än det här. Och om du tittar på tidigare antagningsprocesser har de aldrig baserats på tidsfrister, utan alltid på förmåga att leva upp till ställda villkor, sade han.
Stoltenberg påpekade att Nato har antagit ett paket med tre delar: en flerårig plan för ekonomiskt och militärt stöd, skapandet av ett Nato-Ukraina-råd och ett skärpt löfte om framtida medlemskap.
Vägen till Nato blir kortare
Generalsekreteraren betonade att ingen har föreställt sig att släppa in Ukraina i Nato medan landet är i krig. Men att alliansen vid detta toppmöte faktiskt har förkortat Ukrainas väg till medlemskap genom att släppa kravet på en så kallad Membership Action Plan (MAP), som normalt måste genomföras före anslutningen.
I praktiken för detta Ukraina närmare medlemskapet, eftersom processen kan gå snabbare när det är dags att inleda den, förklarade Jens Stoltenberg.
”Det förändrar Ukrainas väg till medlemskap från en tvåstegsprocess till en enstegsprocess. Och detta är också första gången som vi använder ordet inbjudan i förhållande till Ukraina”, sade han.
”Men vi måste bedöma situationen när tiden kommer och se till att villkoren uppfylls.”
Villkoren kommer att handla om militär kapacitet, institutionell stabilitet och rättssäkerhet – inklusive kampen mot korruption i Ukraina, löd budskapet från Natochefen.
Ukraina är ett land i krig
Även företrädare för den danska regeringen på plats i Vilnius betonar att Natos och Danmarks starka vilja att hjälpa Ukraina i dess krig mot Ryssland inte kan ta bort alla villkor för medlemskap.
– Man ju helt stillsamt konstatera att Ukraina är ett land som är i krig. Det påverkar naturligtvis också hela processen när det gäller att gå med i Nato, säger Danmarks tillförordnade försvarsminister Troels Lund Poulsen (FP), som deltar i toppmötet tillsammans med den danska statsministern Mette Frederiksen (S) samt utrikesministern Lars Løkke Rasmussen (FP).
– Ukrainarnas högsta önskan just nu är att vinna över ryssarna och bli herrar över sitt eget hus. Sedan är de naturligtvis också engagerade i vad som kommer härnäst. Vi har ju sagt att Ukraina måste bli medlem i Nato. Sen blir det en diskussion om hur fort det ska gå, säger den danske försvarsministern.
Natos ledare har också enats om att alla medlemsländer måste engagera sig ännu starkare för att investera minst två procent av sin bruttonationalprodukt (BNP) i försvaret.
Toppmötet fortsätter på onsdag, inklusive det första mötet med Zelenskyj i det nybildade Nato-Ukraina-rådet.
Tisdag-onsdag 11-12 juli samlas ledare och ministrar från Natos 31 länder till toppmöte i Litauens huvudstad Vilnius.
Huvudämnena är:
- Ukrainas önskan att gå med i Nato.
- Nya avtal om långsiktigt militärt stöd och olika säkerhetsgarantier för Ukraina.
- Sveriges förväntade medlemskap i Nato.
- Nya regionala försvarsplaner för norra, centrala och södra Europa.
- Stärka ländernas åtagande att investera minst två procent av sin BNP i försvaret.
- Formell bekräftelse om att Jens Stoltenberg fortsätter i ytterligare ett år som generalsekreterare.