Namnen som önskas – och tippas – som utbildningsminister

Altinget har lyssnat med debattörer och sakkunniga inom utbildningssektorn om vem de hoppas respektive tror kniper posten som utbildningsminister. 

Foto: Tim Aro/TT, Stina Stjernkvist/TT, Ali Lorestani/TT
Sanna Rayman

På onsdag rapporterar Ulf Kristersson till talmannen om hur det går i regeringsförhandlingarna. Ännu har det varit tämligen tyst, om än inte helt fritt från läckor. Av mumlet att döma blir det en regering med M, L och KD – med stöd av SD, men helt säkert är ingenting förrän Kristersson läser upp sin regeringsförklaring och meddelar vem som får vilket departement.

Altinget har under tiden lyssnat med debattörer och sakkunniga inom utbildningssektorn i bred bemärkelse om vem de hoppas respektive tror kniper posten som utbildningsminister.  

I stort sett alla hoppas att Liberalerna tar över departementet, men det finns också andra åsikter. Någon håller – förmodligen med föga hopp – på S, medan en av de tillfrågade konstaterar att det vore bäst om Moderaterna tog över frågorna – ”så att skolfrågan får tyngd och inte reduceras till en profilfråga för L som kan viftas bort av finansdepartementet vid behov”. Önskemål om att M och L delar på utbildningsdepartementet förekommer också.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00