Debatt

MP-politiker: Har jämställdheten gått för långt?

DEBATT. Jämställdheten har inte gått för långt så länge vi har ett ojämställt samhälle. Kampen för att kvinnor och män ska ha samma förutsättningar är en social rörelse som behöver delaktighet och engagemang från alla, skriver Mariana Moreira Duarte (MP).

"Olika länder har olika förutsättningar och därmed har kampen också olika utgångslägen."
"Olika länder har olika förutsättningar och därmed har kampen också olika utgångslägen."Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Varje dag kämpar kvinnor för att få ihop vardagen. Samtidigt som vi jobbar så gör vi 56 procent av hushållssysslorna därhemma. Kvinnor i hela världen kämpar för att uppnå en större jämlikhet i sin vardag, en vardag som sker på egna villkor.

Olika länder har olika förutsättningar och därmed har kampen också olika utgångslägen. I dag 2021 har vi fortfarande tolv länder i världen där en våldtäktsman går fri om han gifter sig med sitt offer och vi har länder där kvinnor nyligen har börjat få köra bil.

En vinst för samhället

Även om vi har kommit långt i Sverige kan man fortfarande utläsa stor skillnad i kvinnors hälsa och utbildning kopplat till inkomst. Utbildning leder till egenmakt och ökad ekonomisk tillväxt både för individen och för samhället. En investering i kvinnors utbildning är därmed en vinst för samhället. Men fakta visar att globalt tjänar kvinnor 60-75 procent mindre i lön än männen.

Går alldeles för sakta

I början på 90-talet vet vi att kvinnorna i genom­snitt genomförde 62 procent av det obetalda arbetet. Tio år senare var motsvarande siffra cirka 60 pro­cent och ytterligare tio år senare var den siffran 56 procent. Det går alltså sakta åt rätt håll, men alldeles för sakta. I denna takt kommer inte ens mina framtida barnbarn att få vara med om ett jämställt samhälle. Varför är det så svårt att göra hälften av jobbet?

Ge kvinnorna en röst

I väldigt många år har medias blick varit riktad mot den upplevda otryggheten. Fokus har legat på sprängningar, skjutningar och emellanåt brända bilar. Det är en väldigt viktig fråga som rör många människor men vad visar andra delar av statistiken egentligen?

2019 dog 111 personer i Sverige till följd av dödligt våld. I Brås statistik kan man också utläsa att 16 av de 111 fallen var en kvinna som fallit offer för våld i nära relation.

Kvinnoorganisationer i hela landet och hela världen jobbar idogt för att vara dessa 16 kvinnors röst, för att bryta igenom fokuset på den övriga statistiken och skrika ut deras namn. Kvinnorna som har fått betala med sitt liv för att resten av samhället inte räckt ända fram.

Våga se

Under pandemin vet vi att våldet mot kvinnor ökar, då många offer sitter i karantän med sina förövare. Vi behöver räcka ut handen till dem som sitter instängda med sina förövare. Som medmänniskor behöver vi alla ta vårt ansvar och titta upp en gång till och faktiskt våga se, våga se de runtomkring oss som lider i det tysta.

Alla måste ta ansvar

Ovan har jag bara beskrivit en bråkdel av alla lager som jämställdhet innefattar. För att uppnå jämställdhet behöver alla jobba åt samma håll och ta sitt ansvar. Mål 5 i Agenda 2030 handlar om jämställdhet. Det är ett mål som Sverige åtagit sig att jobba gentemot. Går det åt rätt håll? Har jämställdheten gått för långt?

Inte så länge siffrorna 16, 60-75 procent och 56 procent fortfarande är en realitet.

Nämnda personer

Mariana Moreira Duarte

Intern gruppledare Miljöpartiet i Stockholm Stad
Gymnasielärare i spanska och psykologi (Stockholms uni. 2014)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00