Lina Nordquist (L): Det är viktigaste sjukvårdsfrågan inför valet

Enligt opinionsmätningar är hälso- och sjukvården en av de viktigaste valfrågorna inför riksdagsvalet 2022. Liberalernas sjukvårdspolitiska talesperson Lina Nordquist understryker att partiet framför allt vill att patienter ska få ha mycket egenmakt och mötas av gedigen kunskap inom vården.

”Patienter ska kunna förvänta sig att möta kunskap när man kommer till vårdcentralen” säger Lina Nordquist, Liberalernas sjukvårdspolitiska talesperson till Altinget.
”Patienter ska kunna förvänta sig att möta kunskap när man kommer till vårdcentralen” säger Lina Nordquist, Liberalernas sjukvårdspolitiska talesperson till Altinget.Foto: Janerik Henriksson/TT
Marie Lundahl

Flera mätningar från bland andra Novus visar att hälso- och sjukvården fortsätter att vara en av svenska folkets viktigaste valfrågor. Fram till riksdagsvalet i september kommer Altinget att intervjua alla riksdagspartiers sjukvårdspolitiska talespersoner om vad de själva tycker är den viktigaste sjukvårdsfrågan under valrörelsen.

Kunskap och utbildning

Denna gång är det dags för Liberalernas talesperson Lina Nordquist.

– Patienter ska kunna förvänta sig att möta kunskap när man kommer till vårdcentralen, säger hon till Altinget.

Nordquist blev partiets sjukvårdspolitiska talesperson 2019 och har en bakgrund som universitetslärare och medicinsk forskare inom diabetes och högt blodtryck.

”Valår eller inte”

Även om Liberalernas profilområde är utbildning genomsyrar det Nordquist resonemang om vilka verktyg som behöver användas för att stärka hälso- och sjukvården. På sin hemsida sammanfattar Liberalerna hur de vill påverka svensk hälso- och sjukvård med “ökad valfrihet, kortare köer och bättre stöd”.

– Allra viktigast inför valet är först och främst att vi ser till att alla de människor som behöver mer vård än andra också får det, säger Nordquist.

– Det är alltid viktigt, valår eller inte.

Den viktigaste valfrågan

Lina Nordquist påpekar att forskning visar att många människor som kommer till Sverige från länder utanför EU saknar utbildning och arbetslivserfarenhet.

– Vi måste fokusera på prevention genom utbildning och att människor får egenmakt att hålla sig friskare så att vi minskar vårdbehoven, säger hon.

– Utbildning behövs för att stärka svenskarnas hälsa. Forskning visar att många av de sjuka är personer som inte klarar av skolan. Det är helt oacceptabelt, säger hon.

Sabunis avhopp

Liberalernas förra partiledare Nyamko Sabunis avhopp skedde några dagar efter att Altinget intervjuade Lina Nordquist. Avhoppet överraskade omvärlden, inte minst många inom partiet. Till DN säger Nordquist:

– Nyamko berättade att hon gjorde bedömningen att hon gjort allt hon kan för att få ett lyft, men att hon kommit fram till att det behövs någon annan för att vi ska ha en chans att nå ut bättre.

Nordquist tillhör även partiledningen och var därför var en av de första som fick veta. Hur eller om avhoppet kommer att påverka partiets hälso- och sjukvårdspolitik inför valet är fortfarande oklart.

”Den ligger fast”

Frågan är vilken effekt Nyamko Sabunis avhopp kan ha på Liberalernas hälso- och sjukvårdspolitik. Men Lina Nordquist verkar inte orolig.

– Vår politik beslutar vi om demokratiskt på landsmöten och andra möten. Den ligger fast, säger hon i en skriftlig kommentar till Altinget.

Nämnda personer

Lina Nordquist

Förste vice partiordförande (L), gruppledare i riksdagen, social- och sjukvårdspolitisk talesperson, ledamot i partistyrelsen
fil. dr. fysiologi (Uppsala uni. 2007)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00