Debatt

Låt friluftslivet väga tyngre i besluten

Aviseringen om ett ökat anslag för friluftsliv innebär också ett ökat ansvar för friluftslivsorganisationerna. För att vi ska kunna leva upp till de nya kraven och förväntningarna behöver politiker i hela landet lyfta och inkludera friluftslivet och dess värden på bredare front. Det skriver Erik Lundvik, Friluftsfrämjandet.

”Vi har verkat i förskola och skola i mer än 40 år. Vi delar gärna med oss av vår expertis kring utomhuspedagogik.”
”Vi har verkat i förskola och skola i mer än 40 år. Vi delar gärna med oss av vår expertis kring utomhuspedagogik.”Foto: Claudio Bresciani/TT
Erik Lundvik
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Den av riksdagen nyligen fastställda budgeten är en glädjande nyhet för friluftslivet. En fördubbling av statsbidraget årligen för Sveriges friluftslivsorganisationer betyder att vi nu kan växla upp arbetet med att tillvarata det ökade intresset efter pandemin. Men ökad finansiering innebär också ökade krav och förväntningar. Friluftsfrämjandet är redo att axla detta ansvar, men det kan inte enbart läggas på oss friluftsorganisationer.

Besparingar i sjukvårdssektorn

Forskning har visat att friluftslivet står starkt i regelverk och policyn men relativt svagt i den konkreta kommunala planeringen, trots det stöd för friluftsliv som finns i stora grupper av befolkningen. En anledning som vissa kommuner uppger är svårigheterna när friluftslivet hör till flera olika förvaltningar eller enheter.

Friluftslivets bidrag till den svenska ekonomin utgör cirka en procent av BNP årligen, eller cirka 100 miljarder kronor. Som jämförelse kan det i sammanhanget nämnas att bristande motion medför hälso- och sjukvårdskostnader om cirka 6 miljarder kronor. Friluftsliv innebär fysisk aktivitet utan tävlingshets och skaderisker. Det är därmed ett kostnadseffektivt verktyg för att till exempel skapa besparingar i sjukvårdssektorn och ge alla möjligheten till fysisk aktivitet.

Uppmaning till beslutsfattare

Friluftsliv leder till ökad folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen.

Här har politiker i hela landet en viktig roll att spela. Därför uppmanar vi beslutsfattare att ytterligare öka regionernas och kommunernas engagemang för friluftsliv, genom att:

  1. Säkra tillgången till naturen. Genom att tydligare och mer konkret inkludera friluftsliv i samhällsplaneringen, samt utöka och behålla kollektivtrafiken skapar vi förutsättningar för både friluftsorganisationer och enskilda att utöva aktiviteter. Då kan Friluftsfrämjandet fortsätta arbeta för en bred förståelse för allemansrätten.
  2. Arbeta för ett rikt friluftsliv i skolan. Det är särskilt viktigt att vända trenden i friluftsmålet ”Ett rikt friluftsliv i skolan” som fortsatt har en negativ utveckling. Kommunala satsningar på naturpedagogik kan fylla den kompetenslucka som lärare flaggar för och även signalera att skolledningar behöver bli bättre på det stöd som efterfrågas. Vi har verkat i förskola och skola i mer än 40 år. Vi delar gärna med oss av vår expertis kring utomhuspedagogik.
  3. Arbeta för mångfald. Det är särskilt viktigt att få med grupper som i lägre grad nyttjar friluftslivet, exempelvis barn, ungdomar, funktionsnedsatta och människor med annan etnisk och kulturell bakgrund. När vi når hela samhället kan vi motverka samhällsutmaningar likt stillasittande, segregation och hot mot demokratin.

Efter att ha främjat friluftsliv i snart 130 år kan vi med trygghet hävda att friluftsliv leder till just ökad folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. Det är vårt bidrag till ett ännu bättre samhälle. Som ett sammanträffande är det också ganska bra saker för politiker i landet att prioritera. Framför allt med ett val runt hörnet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00