Analys av 
Anton Säll

Kristerssons plan för att inte bli Åkessons sidekick

Ulf Kristersson och Moderaterna bjuder in till fest. Nu gäller det bara att folk kommer också.

Ulf Kristersson valdes i dag om som partiledare i Moderaterna av en enig stämma.
Ulf Kristersson valdes i dag om som partiledare i Moderaterna av en enig stämma.Foto: Pontus Lundahl/TT
Anton Säll

UMEÅ. Vad gör man när det går sisådär i opinionen? När Sverigedemokraterna springer iväg i opinionen och när dessutom småpartierna i regeringen går så pass trögt att de tillsammans samlar under sex procent enligt opinionssammanvägningen Pollofpolls

Ulf Kristersson gör det genom att bjuda in den som vill till hans party.

Det är ingen hemlighet att det har gått trögt i opinionen för partiet med statsministermakten och 13 ministrar i regeringen. Trots krig i Ukraina, inflationen och gängkriminaliteten har inte det svenska folket slutit upp bakom Ulf Kristersson, enligt mätningarna. I den senaste förtroendemätningen som SvD/Novus gjorde i mitten av september hade statministern förtroende från 29 procent av väljarna, en minskning med fyra procentenheter sedan i juni. I Infostats mätning för oktober svarade 48 procent att regeringen klarar sitt uppdrag dåligt i den senaste mätningen, den högsta siffran hittills under mandatperioden.

Fest hos Ulf, alla får komma

Så vad gör man när man inte är störst? Då får man vara bäst på att skaffa kompisar i stället. Bjud in till festen, alla kan komma. 

”Vi är partiet som kan samla, partiet som vill ena. Vi som är den nya mittpunkten i svensk politik”, sa Kristersson i sitt långa stämmotal.

För att leda resonemanget i bevis tog han upp frågor från de senaste tjugo åren där han menar att han kan räkna hem moderata segrar. Natofrågan var en, kärnkraften en annan. EU en tredje. Dessutom har partiet regeringsvana och kan det politiska hantverket, menade han. Därför är det alltså han och hans parti som är lämpade att ta det här vidare efter valet 2026, ingen annan.

Han sa det inte rakt ut, men i hans regeringsunderlag finns det ett parti som inte har suttit i regering och därmed inte är den naturliga statsministerkandidaten på hans sida av blockgränsen. Det partiet är därmed inte lika lämpat att leda en regering inför nästa val. 

Det återstår att se om Jimmie Åkesson håller med.

Egentligen är det inte så konstigt att talet lät som det gjorde. Stämmotal är något annat än sommartalen eller Almedalstalen. Målgruppen är framför allt inte nya potentiella väljare, utan de redan frälsta. Det handlar snarare om att gjuta mod i de egna sympatisörerna och i kommunalråden än om att öka i opinionen med ett par procentenheter på Socialdemokraternas bekostnad. Det blev tydligt när ett av talets största jubel kom efter att Ulf Kristersson hyllat Österåkers kommunstyrelseordförande Michaela Fletcher för att hon har landets lägsta kommunalskatt.

Samlingspunkten?

Planen framåt för Moderaterna är med andra ord följande: om inte väljarna kommer av sig själva till Moderaterna så vill man att partierna ska komma till Moderaterna i stället. Om Ulf kunde ordna en majoritet 2022 så menar man att han kommer kunna göra det nästa val också. På presskonferensen efter talet sa han till och med att han gärna gjorde upp med Socialdemokraterna i viktiga frågor, precis som man nyligen gjort med Nato. Även om man inte är störst så är man i alla fall mest samlingsbenägna. Man är inte den nya mitten, men man är den nya mittpunkten, menar Moderaterna.

Samlingspartiet Moderaterna, sa Ulf Kristersson som hunnit sitta ett år som statsminister. Frågan är om partierna runt honom är lika benägna att följa partiet.

Nämnda personer

Michaela Fletcher

Förbundsordförande Moderaterna i Stockholms län, kommunstyrelsens ordförande Österåkers kommun

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

Jimmie Åkesson

Partiledare Sverigedemokraterna
Statsvetenskap, forskningspolitik, förvaltningsrätt, ekonomisk historia, filosofi, nationalekonomi och samhällsgeografi (Lunds uni. 1998-2005)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00