Kriminalitet och ekonomi i fokus i S valmanifest

Socialdemokraterna presenterar nu, som ett av de sista riksdagspartierna, sitt valmanifest. Nytt är att även den ekonomiska politiken ska vara en av S-regeringens, numera fyra, prioriteringar. 

Statsminister Magdalena Andersson och finansminister Mikael Damberg presenterar S-valmanifestet. 
Statsminister Magdalena Andersson och finansminister Mikael Damberg presenterar S-valmanifestet. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Josefin Lingström

Statsminister Magdalena Andersson inledde presentationen med sina tre prioriteringar för kommande mandatperiod: stoppa de kriminella gängen, ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden, samt klimatomställningen.

Till den listan lägger nu Andersson en fjärde punkt: en ansvarsfull ekonomisk politik, nu när Sverige går mot sämre tider.

Finansminister Mikael Damberg tillägger:

– Svensk ekonomi går mot en konjunkturnedgång.

Hur det utvecklas påverkas inte bara av marknaden utan också av den ekonomiska politiken, fortsätter han. S vill därför ge stöd till dem som drabbas hårdast av prisökningarna. Bland annat genom det högkostnadsskydd för elräkningarna som S presenterade förra veckan.

Samtidigt vill S inte se att inflationen eldas på ytterligare genom lånade pengar. Enligt Damberg har de valt att vara varsamma med vad de lovar i valmanifestet, för att kunna uppfylla löftena. 

– En del av insatserna är lite spelbara. Det vill säga, hamnar vi i ett sämre ekonomiskt läge så kanske de inte kan kosta lika mycket.

Gängkriminaliteten

I valmanifestet finns också en rad förslag som ska stävja kriminaliteten och rekrytering till de kriminella gängen.

– För varje krona som läggs på poliser, så ska minst en krona läggas på att stoppa segregationen och nyrekryteringen, säger Magdalena Andersson.

S vill se hårdare straff vid allvarlig och upprepad brottslighet, göra det olagligt att rekrytera unga och fördubbla straffet för vapenbrott. Polisen ska få ökade möjligheter till hemlig avlyssning och andra tvångsmedel, samt vistelseförbud för gängkriminella.

– Vi vill ta bort deras statusprylar och göra det olagligt att rekrytera nya in i gängen, säger Magdalena Andersson

Samtidigt vill S se ett starkare stöd till brottsoffer och en ny lag om ordningsvakter.

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

Mikael Damberg

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i finansutskottet
Förvaltningslinjen (Stockholms uni., 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00