Kommuncheferna: Det krävs fler insatser mot arbetslösheten

Det krävs mer för att få ner arbetslösheten i kommunerna. De viktigaste insatserna handlar om att anpassa yrkesutbildningarna bättre, mer språkutbildning och en bättre samverkan med AF enligt kommuncheferna som svarat på Altingets enkät. 

Flera kommuner tvingas göra Arbetsförmedlingens jobb. Nu efterlyser kommuncheferna förbättrad samverkan med myndigheten.
Flera kommuner tvingas göra Arbetsförmedlingens jobb. Nu efterlyser kommuncheferna förbättrad samverkan med myndigheten.Foto: Johan Nilsson/TT
Rebecka Prahl

I en enkät som Altinget skickat ut till samtliga kommuner uppger nästan en femtedel att den enskilt viktigaste insatsen för att minska arbetslösheten i kommunen hänger på att förbättra Arbetsförmedlingens uppdrag. Främst när det gäller samverkan med kommunerna, men också matchning och stöd till arbetslösa personer. 

Arbetsförmedlingen har genomgått stora förändringar de senaste åren. När reformeringen av myndigheten fastslogs 2019 började ett nytt system av fristående leverantörer etableras, och Arbetsförmedlingens lokala närvaro minskades kraftigt. 

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00