Om  
Henrik Munck

Kommunalråd utesluts ur Demokraterna

Henrik Munck är ett av tre kommunalråd för Demokraterna i Göteborg. Efter en tids personalproblem kopplade till politikern meddelar nu partistyrelsen att förtroendet för honom är förbrukat.

Det gick bra för Göteborgspartiet Demokraterna i kommunalvalet år 2018, då partiet fick hela 16,95 procent av rösterna och därmed blev stadens andra största parti.

Henrik Munck är tidigare miljöpartist och vice ordförande i trafiknämnden i Göteborg. Efter att han skrivit en rad kritiserade debattartiklar om infrastrukturprojektet Västlänken meddelade Miljöpartiet att de inte längre hade förtroende för Munck. Han satt då kvar som politisk vilde och valde sedan att gå till Demokraterna i mars år 2018. 

Majoritet för uteslutning

Nu är det alltså återigen konflikter kring Munck som utesluts med omedelbar verkan. Vid en styrelseomröstning röstade sex av nio ledamöter för en  uteslutning. Tre röstade emot. 

“Styrelsen har under mycket lång tid hanterat personalproblem relaterat till Henrik Munck. Många försök har gjorts för att hitta lösningar från styrelse, personalutskott och ledningsgrupp. Alla utan framgång”, skriver partiordförande Thomas Hedberg i ett pressmeddelande. 

Munck säger själv att han hoppas på att situationen ska lösas och att han inte planerar att lämna sina uppdrag. 

– Jag är tillsatt av kommunfullmäktigegruppen inom Demokraterna och så sent som förra veckan röstade en majoritet för att frysa ärendet och reda ut situationen. Så självklart kommer jag försöka medverka till det som en majoritet i fullmäktigegruppen vill, säger Munck i Göteborgs Posten. 

Göteborgs Posten har tidigare rapporterat om att partiet har erbjudit Munck ett avvecklings- och omställningspaket på 2 miljoner kronor, motsvarande 24 månadslöner. Han fick då sju dagar på sig att ge besked enligt partiets stadgar, men nekade till erbjudandet vilket har lett till uteslutning.

Nämnda personer

Henrik Munck

Tidigare kommunalråd (Demokraterna) Göteborgs stad
fil. kand i transportekonomi och logistik (Göteborgs uni. 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00