Debatt

Jag bjuder in kungen till samtal om grundlagsändring

Dagens kungafamilj kan själva bidra till att förbereda Sverige för framtiden. Det handlar om hur vårt land på ett så smidigt sätt som möjligt kan gå från en arvsmonarki till en fullt utvecklad demokrati, skriver Niclas Malmberg, nominerad till ny ordförande för Republikanska föreningen och tidigare riksdagsledamot för Miljöpartiet.

I strid mot monarkin tillkämpade sig människor i början av det förra seklet allmän och lika rösträtt. Det arbetet slutförs med republiken, skriver debattören.
I strid mot monarkin tillkämpade sig människor i början av det förra seklet allmän och lika rösträtt. Det arbetet slutförs med republiken, skriver debattören.Foto: TT/Montage
Niclas Malmberg
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I morgon håller Republikanska föreningen kongress och valberedningen har nominerat mig till ny ordförande. Det vore en ära att bli vald och jag hoppas få medlemmarnas förtroende. Jag anser att debatten om Sveriges statsskick behöver förnyas och bli intensivare.

Du kan endast bli svensk statschef om du råkar ha rätt föräldrar

Monarkin bygger på en föråldrad idé om att vissa människor är viktigare än andra. Du kan endast bli svensk statschef om du råkar ha rätt föräldrar, alltså om du har de gener och blodslinjer som krävs. Den ärftliga monarkin upphäver jämlikhetsprincipen då hela poängen med kungahuset är att de ”blåblodiga” ska särskiljas från oss vanliga dödliga. Kungligheterna föds till privilegium och förväntar sig kunna leva ett lyxliv finansierat av skattebetalarna i alla sina dagar.

Makt i arv en stötande tanke

För alla demokratiskt sinnade svenskar borde det vara en stötande tanke att rikets allra högsta offentliga ämbete går i arv. Ändå är det enligt opinionsmätningar fortfarande en knapp majoritet av befolkningen som vill behålla monarkin. Sveriges republikaner behöver bli bättre på att övertyga andra människor om de stora fördelarna med införandet av republik. Jag ser fyra starka skäl som talar för monarkins avskaffande:

  1. Demokratins fullbordande. I strid mot monarkin tillkämpade sig människor i början av det förra seklet allmän och lika rösträtt. Det arbetet slutförs med republiken, där inga offentliga ämbeten går i arv. I Republiken Sverige kommer grundlagens skrivelse om att ”all offentlig makt i Sverige utgår från folket” äntligen att förverkligas.
  2. Jämlikhet inför lagen. Det blir ingen särbehandling i grundlagen av vissa människor enbart för att de föds inom en utvald familj. I dag har den som råkat ärva tronen straffrihet utom i civilrättsliga frågor, samtidigt som hela kungafamiljen enligt grundlagen saknar religionsfrihet.
  3. Ett modernt och rakryggat samhälle. Monarkin främjar underdånighet, där till och med public service bockar och niger för kungligheterna i stället för att granska. I republiken kommer medborgarna att möta sina folkvalda representanter med rak rygg.
  4. Sveriges trovärdighet internationellt. Tänk på den positiva internationella nyhetsrapportering som kommer att följa på avskaffandet av monarkin. Då visar vi svenskar att vi inte bara talar om demokrati och jämlikhet, utan också tar våra ideal på fullaste allvar.

Inget svårt beslut

Införandet av republik i Sverige behöver inte vara särskilt komplicerat. Det krävs ett antal grundlagsändringar som ska bifallas av riksdagen två gånger med ett val emellan. Givetvis måste frågan diskuteras och utredas, men något svårt beslut är det i grunden inte.

Dagens kungafamilj kan själva bidra till att förbereda Sverige för framtiden. Jag kommer att bjuda in Carl Gustaf Bernadotte till samtal om grundlagsändringar. Det handlar om hur vårt land på ett så smidigt sätt som möjligt kan gå från en arvsmonarki till en fullt utvecklad demokrati. Här finns en möjlighet för Carl Gustaf Bernadotte att verkligen bli historisk i rollen som vårt lands sista icke-valda statschef. Behovet av att förbereda nödvändiga grundlagsändringar, som utvecklar Sverige från monarki till republik, är stora när nuvarande statschef förhoppningsvis ser fram emot att snart kunna pensionera sig.

Frågan om republik kan inte avfärdas som oviktig. I grund och botten handlar det om grundläggande demokrati. Medborgarna ska välja statsmaktens utövare och representanter. Rätten att representera dig kan ingen ärva, den är din att ge. Carl Gustaf Bernadotte, låt oss tillsammans ta chansen att skapa något nytt och bättre!

Nämnda personer

H.M. Konung Carl XVI Gustaf

Sveriges konung
Studier i historia, sociologi, statskunskap, finansrätt, ekonomi (Uppsala uni., 1968-69), nationalekonomi (Stockholms uni., 1968–69)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00